Számítunk a nyugállományú katonák tapasztalataira

A kormány és a honvédelmi vezetés párbeszédet folytat a nyugállományú katonákkal: kíváncsi a véleményükre és szakmai tapasztalatukra.

Nyitrai Zsolt az Obsitos-program tájékoztató kiadványának bemutatóján elmondta: több mint egy éve háború dúl az ország szomszédságában, Magyarország ebben a helyzetben a béke pártján áll, de „a békéhez erőre van szükség”, ezért a kormány különösen fontosnak tartja a haderő fejlesztését, a honvédség megerősítését. Ebben a feladatban számítunk a nyugállományú katonák egy élet alatt megszerzett komoly szakmai tapasztalatára is – mondta, kiemelve, csaknem 30 ezer nyugállományú katona él Magyarországon.

Ők olyan magyar hazafiak, akik egész életüket a haza védelmének szentelték – fűzte hozzá. Mint mondta, a kormány és a honvédelmi vezetés párbeszédet folytat a nyugállományú katonákkal: kíváncsi a véleményükre és szakmai tapasztalatukra, ugyanakkor tájékoztatja őket – többek között – a haderőreformról. Ennek érdekében országjárást indítottak, eddig mintegy harminc helyszínen több mint négyezer nyugállományú katonával folytattak szakmai párbeszédet.

Közlése szerint az Obsitos-program keretében készült el a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Honvédelmi Minisztérium A hazáért mindhalálig című kiadványa, amelyet az országjáráson megkapnak a nyugállományú katonák. A kiadványban tájékoztatást adnak a nyugállományú katonáknak többek között az idén indított toborzókampányról, a haderőreformról, az új katonai eszközökről, az önkéntes tartalékos rendszerről, valamint a védelmi kiadások emelkedéséről. A miniszterelnöki biztos köszönetet mondott azoknak a szervezeteknek, érdekképviseleteknek, amelyek összefogják a nyugállományú katonákat.

Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a Magyar Honvédség számára felbecsülhetetlen a nyugállományú katonák tapasztalata: példát mutatnak katonai erényekből, hagyománytiszteletből, hazafiságból, ezért továbbra is „számítunk rájuk” a honvédség és a civil lakosság közötti kapcsolat erősítésében.

Czermann János az Obsitos-program tájékoztató kiadványának bemutatóján, a Bálna Honvédelmi Központban emlékeztetett: 2020-ban indították a programot, amelynek 2023-ban sem lehet más a célja, mint hogy szövetséget ajánljon a nyugállományú katonáknak, hogy „együtt, egymás erejére támaszkodva”, közösen építsék a jövő haderejét. Hozzátette: a veszélyek korába léptünk, nem lehet halogatni a jövő haderejének megépítését. Modern, ütőképes, high-tech, 21. századi, a kor kihívásaira reagálni képes hadsereget építünk – fogalmazott, hozzátéve, ehhez nem elég önmagában a technológiai fejlesztés, szükség van hozzá fiatalokra, akik „értik az új világot”, de szükség van „a nyugállományúak, a régi harcostársak tapasztalatára, hogy ne tévedjünk el az úton”. Kiemelte: az engedelmesség, harc közbeni heroizmus, becsület, lojalitás és az önfeláldozás erénye olyan időtlen érték, amely a nemzet létének, egységének, fennmaradásának elengedhetetlen feltétele.

Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének elnöke a kiadvány bemutatóján elmondta, a 2000-ben alakult szövetségnek 21 tagszervezete van, mintegy hétezer taggal. Kiemelte: a honvédségi nyugdíjasok ragaszkodnak a múltjukhoz, elkötelezettek a haza védelmében és magukénak érzik a haderőfejlesztési programot.

Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, a szövetséget 1990-ben hozták létre, a hazafiság eszméjére épülő honvédelem ügyének szolgálatára, történelmi katonai hagyományok ápolására, a katonabajtársak összekovácsolására és a szociálisan rászorulók támogatására. A szövetségnek ma 91 tagegyesület és három tagszövetség a tagja, ezek összlétszáma meghaladja a kilencezret.