Háborús időkben is biztosítja a kormány a fogyatékosügyi szervezetek működését

A veszélyek korát éljük, de Magyarország kormánya a nehéz, háborús időkben is biztosítja a fogyatékossággal élőket képviselő érdekvédelmi szervezetek biztonságos működését – közölte Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán. A főtanácsadó kijelentette:

megbecsüli és elismeri a kormány a fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezetek munkáját.

A posztban közzétett videóban elmondta, a fogyatékossággal élő embereket képviselő szervezetek és a kormány között folyamatos a párbeszéd; legyen szó őket érintő törvénymódosításról, jogszabályváltozásról, mindig bevonják őket a döntéshozatalba és meghallgatják a véleményüket.

A nehéz, háborús inflációs időkben is arra törekszünk, hogy megőrizzük azokat a forrásokat, amelyeket számukra biztosítunk

– jelentette ki a főtanácsadó, hozzáfűzve, a mindennapokat segítő személyes támogatási rendszert alakítanak ki számukra, és az informatikát a fogyatékossággal élők szolgálatába állították. Nyitrai Zsolt emlékeztetett: az elmúlt időszakban évről évre tíz százalékkal nőtt a fogyatékosügyi szervezetek állami támogatása, 2010 óta pedig háromszorosára nőtt a költségvetésük.

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a videóban arról beszélt, a gondoskodáspolitika keretében kiemelt cél a fogyatékossággal élő emberek megsegítése.

A kormány a fogyatékosságügyben kiemelten támogatja az akadálymentesítést és a munkahelyteremtést, mert ez teremti meg az önálló élet alapjait

– hangsúlyozta. Az államtitkár hozzátette, ehhez együttműködésre van szükség a civil szervezetekkel, ezért döntött úgy a kormány, hogy idén további 143 millió forintot ad ezeknek a szervezeteknek.