Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Posta és Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött és a már fennálló bizományi szerződés módosítását írta alá szerdán Budapesten a Magyar Posta és Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége (Mabéosz).

A magyar kormány elismeri és támogatja a régmúltra visszatekintő civil közösségeket, amelyek értéket őriznek és teremtenek – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos a szerdai ünnepélyes aláíráson, kiemelve: a most született megállapodás szerint a Magyar Posta vállalja a bélyegek és a bélyeggyűjtés népszerűsítését.

Nyitrai Zsolt szerint Magyarországon komoly hagyománya van a bélyeggyűjtésnek, a Mabéosz százéves múltra tekint vissza, és jelenleg mintegy 30 ezer aktív bélyeggyűjtő tevékenykedik az országban. A bélyeggyűjtés hobbi, szubkultúra és életforma, amelynek képviselői élen járnak a kultúra megőrzésében. A miniszterelnöki biztos kijelentette: a magyar bélyegek világhírűek.

Nyitrai Zsolt elmondása szerint Magyarország kormánya támogatja a bélyeggyűjtőket és az őket tömörítő szövetség törekvéseit, segítséget nyújtva a célok elérésében. Emlékeztett arra, hogy nyáron, a kormány és Mabéosz között született együttműködési megállapodás szerint a kormányzat pártolja a szövetség megjelenését a közművelődési intézmények hálózatában, segíti népszerűsíteni a filatéliát a szakképző intézményekben.

„Hisszük azt, hogy a fiatalok bélyeggyűjtésre ösztönzése fontos eszköz lehet a magyar történelem és kultúra megismerésében” – jelentett ki, kiemelve: közösen fellépnek a bélyeghamisítás ellen, a jövőben bélyegszakértőket képeznek és modern eszközökkel is segítik a bélyeggyűjtők szakmai munkáját, tevékenységét.

Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója fontos mérföldkőnek nevezte a stratégiai együttműködési megállapodás létrejöttét, amelyben fontos szerepet kap a szervezett bélyeggyűjtés, az ifjúsági bélyegek kiadása, míg a Mabéosz felvállalja az ifjúsági bélyeggyűjtők mentorálását, rendezvények szervezését.

Az elnök-vezérigazgató ismertetése szerint a megállapodásban a posta kötelezi magát arra, hogy évente feláras bélyegeket ad ki az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására, valamint különféle pályázatokat és kedvezményeket biztosít a szövetség ifjúsági tagjainak. A bélyegnapon és a kiállításokon szorosan támogatják egymást, szakmai segítséget nyújtva a rendezvények szervezésében. A kulturális és oktatási együttműködés keretében a posta segíti a szövetség bélyeggyűjtő versenyeit, oktatási programjait. Ezen kívül a posta részt vesz a szövetség által rendezett kulturális és oktatási eseményeken is – tette hozzá Balczó Barnabás.

Az elnök-vezérigazgató kijelentette, hogy a megállapodás hozzájárul a magyar bélyeggyűjtés népszerűsítéséhez, ezáltal a magyar kulturális örökség megőrzéséhez. Célja, hogy a fiatalok szabadidős tevékenységei közé kerüljön az egykor népszerű tevékenység.
Balczó Barnabás szerint a bélyeggyűjtés közben a gyerekek megtanulnak figyelni az apró részletekre, így fejlődik a koncentrációs képességük, vizuális memóriájuk, rendszerező és megfigyelő képességük. Szinte mindegyik oktatási tananyaghoz köthetők bélyegek, így jobban felkelthető egy-egy téma vagy tudomány iránt az érdeklődés – tette hozzá.

A posta elnök-vezérigazgatója beszélt arról is, hogy az első nyomtatott postabélyeg Magyarországon 1871-ben került forgalomba. Az elmúlt több mint 150 év alatt a bélyeg funkcióját tekintve is nagy változáson ment keresztül, ma már sokkal inkább értékközvetítő eszköz, amellyel a kulturális és történelmi eredmények ismerhetők meg.

A szövetség egyik legfontosabb célja az utánpótlás nevelés, megismertetni a gyerekekkel a bélyeggyűjtés jelentőségét – hangsúlyozta Polgár László, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének elnöke.
Polgár László emlékeztett arra, hogy a 100 éves szövetség a kezdetektől fogva jó kapcsolatot ápol a Magyar Postával. A magyar bélyegkibocsátást pedig rendkívül színvonalasnak nevezte a Mabéosz elnöke.