Egyre nagyobb az igény az egyházak jelenlétére

Isten, áldd meg a magyart! címmel mutatták be a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Miniszterelnökség által kiadott egyházi füzetet.

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy az egyházak szerepe egyre fontosabb a gondoskodás, köznevelés, oktatás, egészségügy és karitatív szolgálat terén. Kiemelte, hogy a migráció és az ukrajnai háború felerősödése óta az egyházak karitatív tevékenysége különösen felértékelődött. Fontosnak tartja, hogy az egyházak a békéért és a világ jobbá tételéért szót emeljenek. A kiadványról elmondta, hogy bemutatja az egyházi beruházásokat és a Kárpát-medencében, illetve a Hungary Helps Programon keresztül világszerte végzett segítő munkát és társadalmi szerepvállalást.

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az egyházak a kormány kulcsfontosságú partnerei abban, hogy Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb országa közé kerüljön. Hangsúlyozta, hogy az egyházaknak nyújtott támogatások valójában a helyi településeket fejlesztik, például egy templomfelújítás nemcsak a híveknek jelent örömet, hanem a kulturális örökséget is megőrzi és fellendíti a turizmust, növelve a térség versenyképességét.

Az egyházak közfeladatokat is ellátnak, mint óvodák, iskolák és gondoskodó intézmények működtetése, amely minden lakos életminőségét javítja, nemcsak a vallásos emberekét. Ahhoz, hogy ezek a források hatékonyan elérjék céljukat, szükség van az önkormányzatok együttműködésére is. Ezért fontos, hogy június 9-én olyan polgármestereket és önkormányzati képviselőket válasszanak, akik támogatják a kormány helyi életminőség-javító intézkedéseit az egyházakon keresztül.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója arról beszélt: a kormány közéleti munkáját a párbeszédre alapozza. E párbeszédnek fontos elemei a nemzeti konzultációk, amelyek Európában egyedülálló, jó eszközei és gyakorlatai a demokráciának – mondta kiemelve, hogy a konzultációk sosem múlnak el következmény nélkül, mindig követi őket valamilyen országgyűlési vagy kormányzati döntés, szabályozás.

Szólt arról: a Fidesz-KDNP az európai parlamenti (EP-) választásra „nemzeti listát igyekezett összeállítani”. Reményeik szerint lesz majd képviselete a magyar gazdáknak Brüsszelben Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és a fogyatékkal élőknek is Szekeres Pál paralimpikon személyében.

Azt is mondta: a kampány idején is fontos célkitűzésük, hogy megszólítsák a különböző kiemelt társadalmi csoportokat, így a kormány tagjai országjárás keretében párbeszédet folytattak több mint 60 ezer polgárőrrel, több mint száz fórumon találkoztak a gazdákkal, és szakmai találkozókon beszélgettek a nyugdíjasoknak a képviselőivel. Ugyanilyen fontos, hogy az egyházi közösségekkel és a hívő emberekkel is találkozzanak – hangoztatta, jelezve az elkészült kiadvány az egyházi közösségekkel közösen elért eredményeket veszi számba.

A kormány megbízásából a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Miniszterelnökség által kiadott, 48 oldalas tájékoztató füzet sorra veszi a 2010 és 2024 közötti, az egyházakra vonatkozó jogszabály-módosításokat, és kitér a 2011-ben lezárt egyházi ingatlanrendezésre.

A kiadvány szerint 2010 óta 200 új magyarországi és külhoni templom épült fel és több mint 3700 újult meg kormányzati támogatásból. Ezen felül csaknem 340 plébánia, parókia és gyülekezeti közösségi ház épült és 1870-et újítottak fel.

Az egyházak szociális szerepvállalásáról szóló fejezetben az olvasható: a gyermekvédelmi szakellátás területén 2012 óta egyre hangsúlyosabb az egyházi fenntartók szerepvállalása, a 2010-ben mért 6,5 százalék helyett 2023-ban a gyermekvédelmi szakellátás összes férőhelyének mintegy 74 százaléka egyházi fenntartásban működött. A kiadványban külön fejezet foglalkozik a Karitatív Tanács, a Hungary Helps Program, az egyházi oktatási intézmények, az egészségügyi intézmények, a börtön-, a tábori és a kórházlelkészség munkájának bemutatásával, valamint az egyházi közösségek és az egyházi személyek, továbbá a nemzeti hitélet kormányzati támogatásának ismertetésével.