Beszélgetés Szőke Andrással a Mária Rádióban

Nyitrai Zsolt volt a vendég a veszprémi Mária Rádió műsorában, ahol nem mást volt a házigazda, mint Szőke András filmrendező, humorista, rádiós, akit „országos kulturális tényezőnek” is nevezhetnénk szerteágazó tevékenysége miatt.


Mária Rádió

Miután régi barátként üdvözölték egymást, az Egert Egerszalókkal összekötő most elkészült bicikliút került szóba: az egri honatya méltatta a beruházás turisztikai jelentőségét mondván, hogy immár mind Eger, mind a Tisza-tó körbe biciklizhető, ami jó hír a kirándulóknak sportolóknak, fürdőzőknek. Hozzátette,

idén Heves megyében már 125 kilométernyi kerékpárút lesz kész, de a legnagyobb fejlesztés az Egert az autópályával összekötő M25-ös építése, amelyet júliusban át is adnak a forgalomnak.

Szőke András Eger és környezetének jó ismerőjeként főként helyi gasztronómiai élményeit kötötte össze a beruházással, mikor kiemelte a családi gazdaságok jelentőségét, a helyi termékek fontosságát. Megemlítette, hogy mint régen, most is olyan hálózatot kell kialakítani, ahol a termelők biciklivel vihetik a megtermelt sajtot, lekvárt, bort a szomszédos településekre.

Egy kérdésre válaszolva Nyitrai Zsolt elmondta, óriási ütemben halad Egerben az egyházi ingatlanok felújítása Ternyák Csaba egri érsek hatékony közreműködésével. Azt ajánlotta a Mária Rádió hallgatóinak, nézzék meg, hogyan újítják fel a templomokat, a Bazilikát, s tekintsék meg a felújított Érseki Palota gyűjteményét, aztán borozzanak, fürödjenek, vagy éppen kerékpárral járják be a vidéket.