Digitalizálhatóvá válhatnak a rendszerváltáskori történeti emlékek

Lezsák Sándor meghívására dr. Nyitrai Zsolt kedden előadást tartott a Lakitelki Népfőiskolán. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke személyesen mutatta be a sokszínű komplexumot, a könyvtárat, a kápolnát, az uszodát és a szobrokat, továbbá mesélt a ‘87-es lakiteleki ellenzéki sátorbontás történetéről.

A megbeszélésen szóba került, hogy a jövőben digitalizálhatóvá válnának a Lakitelken őrzött, rendszerváltást megelőző és a rendszerváltáskori fényképek, dokumentumok, plakátok annak érdekében, hogy minden magyar számára elérhetővé váljanak a közelmúlt történeti emlékei.

Nyitrai Zsolt a mintegy 200 fős hallgatóság előtt a kormányzat kihívásairól, a fejlesztési minisztérium szerepéről, az új szemléletű vagyongazdálkodásáról, az infrastrukturális beruházásokban játszott szerepéről, valamint a magyar informatika múltjáról, jelenéről, és jövőjéről tartott előadást.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, Magyarország érdeke tehetségeinek felkutatása és megbecsülése, ebben kitüntetett szerepe van az informatikának.

“Neumann János hazájában, ahol az informatika és a számítástechnika bölcsője ringott, tele vagyunk jobbnál-jobb ötletekkel, okosabbnál okosabb emberekkel. Az a célunk, és az a feladatunk, hogy fölkutassuk és támogassuk őket, hogy képesek legyenek kibontakozni” – fogalmazott az államtitkár.