Együttműködés a Monspart Sarolta alapítvánnyal

Együttműködési megállapodást kötött a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány annak érdekében, hogy a rendszeres mozgás és a sport segítségével támogassák az idősek egészségének megőrzését.

Hornung Ágnes, a KIM családokért felelős államtitkára azt mondta, a magyar családpolitika sajátossága, hogy a 2010 óta bevezetett támogatások és intézkedések a teljes életutat lefedik, így természetesen az idősebb korosztályra is gondolnak.

Ennek egyik megnyilvánulása, hogy vigyáznak az idősek testi-lelki-szellemi egészségére, amelyet ezentúl a Monspart Sarolta alapítványhoz tartozó Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata is kiemelten segít, mert közös meggyőződésük, hogy az időskori egészség megőrzésében a rendszeres mozgás kiemelt szerepet játszik – közölte az államtitkár.

„Bízunk abban, hogy közösen még több idős honfitársunkhoz juttathatjuk el a klubhálózat kínálta lehetőségeket, és járulhatunk hozzá az aktív életmódhoz. Hisszük, hogy az idősek támogatása és segítése a nemzet közös érdeke, amiért együtt, összefogva többet tehetünk” – fogalmazott Hornung Ágnes.

Az államtitkár az időseket érintő korábbi intézkedések közül megemlítette az Idősbarát Önkormányzat Díjat, valamint a Nemzeti Demencia Programot, amelynek célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a ma már népbetegségnek számító problémára és informálja a hozzátartozókat.

Emellett a kormány idén is emelte a nyugdíjakat, januárban hat százalékkal magasabb összeget kaptak a jogosultak, februárban pedig a 13. havi nyugdíjat is kifizették már a megemelt összegben – fűzte hozzá Hornung Ágnes.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója azt hangoztatta, hogy a kormány 2010-ben szövetséget kötött a nyugdíjasokkal, és megígérte nekik, hogy mindig kiállnak az érdekeikért és megvédik a juttatásaikat.

A főtanácsadó arról beszélt, hogy a kormány szolgáltató államot épít, és mindennap azért dolgoznak, hogy megértsék a különböző társadalmi csoportok élethelyzetét, segítség őket a mindennapokban, céljaik elérésében.

Ennek jegyében indították el a cukorbeteg gyerekek nyári táboroztatását, a Gondosóra programot, és osztanak ingyen laptopokat az iskolásoknak – mondta Nyitrai Zsolt.

Szólt arról is, hogy a kormány a munkáját a párbeszédre alapozza, ezért folyamatos kapcsolatban vannak a különböző társadalmi csoportokkal, az őket képviselő szervezetekkel, és mindig kikérik a véleményüket a döntések előtt.

A magyarok eddig 16 nagy konzultációban is elmondhatták a véleményüket, amelyet a döntéseknél mindig figyelembe vettek – tette hozzá a főtanácsadó.

Nyitrai Zsolt elmondta, folyamatos kapcsolatban állnak a Monspart alapítvánnyal is, amelynek fő missziója, hogy összefogja a gyaloglóklubokban találkozó időseket.

Monszpart Zsolt, a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy nővére, Monspart Sarolta tájfutó világbajnok egész élete a sportról szólt, élete utolsó szakaszában pedig elsősorban arra fókuszált, hogyan lehetne meghosszabbítani a minőségi nyugdíjas életet.

Ennek egyik módja a napi mozgás, amelyet a nyugdíjas gyaloglóklubok is támogatnak, a sporton túl azonban a klubok befogadó közösséget, társaságot is biztosítanak – mutatott rá az alapítványi elnök. Monszpart Zsolt elmondta azt is, hogy a kormány támogatásának köszönhetően az elmúlt évben 120-ról 400-ra nőtt a gyaloglóklubok száma az országban, de szeretnék, ha ez a szám még tovább emelkedne.