Gyorsabban, magasabbra, erősebben

Egerbe és Heves megyébe látogatott Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke. Az államfőt többek között Habis László, Szabó Róbert, Balás István, valamint Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos fogadta az egri városházán.

Schmitt Pál köztársasági elnök Heves megyei látogatásának hivatalos programja az egri városházán kezdődött csütörtökön, ahol a legfőbb közjogi méltóságot elsőként Habis László polgármester köszöntötte. A Dobó esküjéből vett idézetek után a város első embere Eger helyzetéről, fejlesztéseiről és terveiről adott áttekintést.


(A TV Eger felvétele)

Martonné Adler Ildikó a Fidesz helyi vezetője „az ország első polgárát” köszöntötte. Mint fogalmazott: az ország olyan úton indult, amelyen sok az akadály, de ezeket az akadályokat olyan hazai és külföldi csoportok gördítik elénk, akiknek nem céljuk, hogy Magyarország megerősödjön és felemelkedjen.

Schmitt Pál ugyanakkor emlékeztetett: abba, hogy a helyzet nem rózsás, nem nyugodhatunk bele. Heves megye nincs a legjobbak között, de kiváló adottságokkal rendelkezik és remek emberek lakják – említette a köztársasági elnök. Külön kiemelte Tarnabodot, azt a befogadó falut, ahol szavai szerint felsejlik a fényesség és egy „nem adom fel hangulat” érezhető a településen.

Végezetül arra kérte az egybegyűlteket, hogy olvassák el az Alaptörvényben a nemzeti hitvallást.

Schmitt Pál ezután kitüntetéseket adott át, majd az egri főiskolára indult, onnan pedig a Dobó István Gimnáziumba ment.

Gyorsabban, magasabbra, erősebben

Schmitt Pál a Dobó István Gimnáziumban stílusosan a tornateremben tartott rendhagyó osztályfőnöki órát, ahol a diákoknak a tanulás, az egészséges életmód és a szép magyar beszéd fontosságát hangsúlyozta. Arra intette a fiatalokat: soha ne legyenek elégedettek önmagukkal, mert mindig többre kell törekedni. S nem csak a sportban, de az élet minden területén a „gyorsabban, magasabbra, erősebben” szellemében érdemes cselekedni.
Helytelennek nevezte, hogy a magyar diákok hatvan százaléka egyáltalán nem sportol rendszeresen, holott erre a testi-lelki egészség miatt mindenképp szükség lenne. Akkor is, ha „nem lehet mindenkiből bajnok.”

Felhívta a figyelmet az idegen nyelvek fontosságára is, mondván: az már nem lesz elég, ha valaki csak angolul beszél. A lokálpatriotizmust fontos erénynek nevezte, megjegyezve azt is: ha külföldre utaznak, keressék fel a határon túli magyarokat, mert fontos, hogy a nemzet lélekben egyesüljön.

Sokszor négy az egymillió

A köztársasági elnök programjának következő állomása a Bükki Kézműves Sajtmanufaktúra volt. A családi vállalkozás kapcsán Schmitt Pál méltatta a tulajdonosokat, mondván: Sándor Tamás sajtmester külföldön tanulta ki a szakmát, majd hazajött, s ma már négy embernek ad kenyeret. Úgy vélte, „ez a maximum, amit egy ember tehet, hogy másnak munkát ad”, s úgy jöhet létre az a bizonyos egymillió munkahely, ha a hazai kisvállalkozók „kihúzzák magukat”, és munkát adnak az embereknek.

(a heol.hu nyomán)