Képviselői elismerések a forradalom és szabadságharc évfordulóján

Panyik Henriette – szurdopedagógus, az utazó tanári hálózat tagja, a Csillagszeműek Egri Tagozatának vezetője, Bérczessy András a Szent István Rádió és Televízió főszerkesztője, igazgatója, a lajosvárosi plébániai képviselő-testület tagja és Petrovai József testnevelő tanár, országosan is elismert atlétika edző, a hazai atlétikai szövetség ugrószakági referense, az Egri Városi Sportiskola szakembere kapott elismerést Nyitrai Zsolttól, Eger és térsége országgyűlési képviselőjétől az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.


Eger Hírek

Immár hagyomány, hogy Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője nagy nemzeti ünnepeinken – március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án -, a közösség nevében képviselői elismerő oklevelekkel is megköszöni a munkáját azoknak, akik saját területükön kiváló eredményt értek el, példaértékű életútjukkal öregbítették Eger hírnevét, különösen sokat tettek a helyi közösségekért.

Ebben az esztendőben Panyik Henriette – szurdopedagógus, az utazó tanári hálózat tagja, a Csillagszeműek Egri Tagozatának vezetője is országgyűlési képviselői elismerést vehetett át. Panyik Henriette kisiskolásként ismerkedett meg a néptánccal, szülővároséban először a Corvinka Táncegyüttesben táncolt, itt sajátította el a Tímár-módszert – amelynek egyik fő jellemzője, hogy a technika kedvéért nem áldozzuk fel az élményt és az improvizáció lehetőségét.13 éves koráig gyermektáncos volt, aztán következett a Tisza Táncegyüttes felnőtt csapata. Innen vitte el Tímár Sándor a Magyar Állami Népi Együttesbe, amikor már annak vezetője volt.

Panyik Henriette 2012 óta él Egerben, hogy négy óvodában is táncot tanítson a kicsiknek. Ez akkor mintegy hetven kisgyermeket jelentett. Közöttük volt vagy huszonöt olyan kisfiú és kislány, akikről azonnal látta: érdemes lenne velük a későbbiekben is foglalkozni. Konkrét elképzelése ekkor azonban még nem volt a „hogyan tovább”-ról. Végül az utat a kicsik szülei jelölték ki, akik azzal keresték meg, hogy szeretnék, ha a gyermekeik az óvodából kikerülve is folytatnák a néptáncot Henriette irányításával. Ekkor ült le Tímár Böskével beszélgetni és ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a tánc terén azt az utat kell járnia, amit a pedagógiai munkán túl élete nagy részében is. Így alakult meg 2014 januárjának végén a Csillagszeműek Egri Tagozata első, majd másfél évre rá a második csoporttal. Ma mintegy 60 gyerek táncol nála a 3–14 éves korosztályból. Segítsége is van már a kezdetektől, az Egerhez sok szállal kötődő, Harangozó Gyula-díjas koreográfustól, Énekes Istvántól. Ő az induláskor szakmailag-érzelmileg támogatta, ma pedig már a próbafolyamatokban is aktívan részt vesz Van két szó, amit mindig elmond és hangsúlyoz a tánccal kapcsolatban: öröm és mozgás. Vallja, hogy valami olyasféle élményt kapnak a gyermekek, amit másutt nem. Az örömtánc pedig semmi máshoz nem fogható élményt nyújt.

Képviselői elismerő oklevelet kapott Bérczessy András a Szent István Rádió és Televízió főszerkesztője, igazgatója, a lajosvárosi plébániai képviselő-testület tagja.

2014-ben került a Szent István Rádió és Televízió szerkesztőségébe, korábban – 15 éven keresztül – az egri Városi Televíziónál dolgozott, először külsős, később belsős, majd vezetői beosztásban végül a Média Eger Kft. ügyvezető igazgatója lett. A Szent István Rádió és Televízió főszerkesztőjeként a szakmai munka irányítása a feladata, igazgatóként pedig a szervezet működtetésének segítése. A műsorkészítésben is vállal feladatot. Fontos és hitéhez illő kihívás számára a Szent István Rádió vezetése.

A Szent István Rádióhoz kerülésekor először átalakította a műsorszerkezetet, hogy az addiginál is jobban megfeleljen a hallgatóknak. A hallgatók igényeit legjobban figyelembe vevő, közszolgálati módon, mégis katolikus lelkiséggel készítik elő műsoraikat. Büszke arra, hogy nagy szeretettel, igazi helyi rádióként tekintenek minden településen a Szent István Rádióra. Fontosnak tartja a magas szintű kultúraközvetítést és az ízlésformálást is. Vallja, hogy pozitív életpéldákat, követhető modelleket kell felmutatniuk. Intenzív kapcsolatot tartanak a térség önkormányzataival, a kultúra, a közélet és gazdaság szereplőivel, összhangban az egyházi közösségekkel és intézményekkel. Bérczessy András 2015-ben a Fertálymesteri Testület tagja lett.

Képviselői elismerésben részesült Petrovai József testnevelő tanár, országosan is elismert atlétika edző, a hazai atlétikai szövetség ugrószakági referense, az Egri Városi Sportiskola szakembere.

Egerben az atlétika egyenlő Petrovai József nevével. Édesapja örökségét vitte tovább, aki az akkori Eszterházy Károly Főiskola testnevelés szakán tanított, szakterülete az atlétika volt. Petrovai József az egri főiskolán végzett testnevelés-biológia szakon. Majd atlétikából és síoktatásból edzői végzettséget szerzett a Testnevelési Egyetemen. Számos kiváló atlétát nevelt. 1979 óta edzősködik.

A városból elkerült tanítványai is visszajárnak edzeni hozzá. Általános iskolai tanárként atlétái sokszor nyertek az Országos Diákolimpiákon. A MASZ ugró szakágának referense. Szakmai munkájáért többször kapott kitüntetést. Véleménye szerint a 2013-as évtől sokkal szervezettebb a sportág, újításként beindult a csapatbajnoki rendszer is és jobban dolgoznak a klubokban is. Javult a gazdasági háttér és a sportágfejlesztési programnak köszönhetően az utánpótlás kiemelt szerepet kap. Örömmel végzi a munkát az egri és a magyar atlétika sikereiért. A szakmai igényességére jellemző, hogy folyamatosan képezte magát és a legújabb módszerekkel vitte sikerre tanítványait.

Korábban betöltötte Egerben a Városi sportreferensi tisztséget is, ahol nagy tapasztalattal és széles kapcsolatrendszerrel, segítette Magyarország egyik legkorszerűbb atlétikai pályája megvalósulását. int Petrovai József, annak ez testhez álló munka. Nevéhez  fűződik a városi síversenyek megszervezése is, ahol minden évben legalább 400 egri síelt a festői Ždiar-ban.

Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte a magyar nép szabadságszeretetét, mint mondta – történelmünket végigkísérték a küzdelmek, szabadságharcok, melyeknek köszönhetően ma is itt élünk Európa szívében, majd utalt a szomszédos országban zajló orosz-ukrán háborúra.

Szörnyű, hogy napjainkban háborús időket élünk. A halottak, a sérültek, a bombák valódiak. Vannak akik ebben a helyzetben is katonákat, fegyvereket küldenének Magyarországról Ukrajnába. Mi ezzel szemben azt mondjuk, hogy a háború elfogadhatatlan. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia. Magyarország békéjét és biztonságát meg kell őrizni

-húzta alá Nyitrai Zsolt. Hozzátette: mindenkinek látni kell, hogy hazánk helyzete speciális, a háború közel van, másrészt Kárpátalján 150 ezer honfitársunk él.

A honatya köszönetet mondott azoknak akik segítették és segítik a menekülteket, a civil szervezeteknek, karitatív szervezeteknek, egyházaknak, megyénk és Eger polgárainak.

Ilyen körülmények között olyan vezetőre van szükség, olyan kormányra mely kiáll a magyar emberek érdekeiért Budapesten és Brüsszelben egyaránt, amely megőrzi a békét

-zárta beszédét a honatya.