Legyen a magyar föld a magyar gazdáké

Fontos, hogy azoké a magyar gazdálkodóké legyen a magyar föld, akik meg is művelik – mondta Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő Füzesabonyban, a helyi gazdálkodóknak rendezett fórumon.

Füzesabony TV

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Szervezete által szervezett tanácskozáson Nyitrai Zsolt emlékeztetett: mintegy 1300 milliárd forintnyi forrást jelent hazánkban az Európai Bizottság által közelmúltban elfogadott vidékfejlesztési program, ami a vidék Magyarországának motorját jelenti. A honatya a megjelentek figyelmébe ajánlotta a kamara és a minisztérium által készített kézikönyvet, amely elsőként ad átfogó és hiteles tájékoztatást a lehetséges pályázók számára az új Vidékfejlesztési Programról. Mint kifejtette: a vidék fejlődésének a kulcsa a mezőgazdaság, amely a következő években nagy lehetőségek előtt áll, ezért is fontos a párbeszéd. Hozzátette: az egyik legfontosabb téma minden bizonnyal az új földosztás, amely során 300 ezer hektárnyi állami földet vásárolhatnak meg a gazdák.

Legyen a magyar föld a magyar gazdáké

Mindenki érdeklődik e kezdeményezéssel kapcsolatban, s ne rejtsük véka alá, vitát is generál az ügy, ezért is fontos, hogy beszéljünk róla, sikerüljön választ adni a kérdésekre, eloszlatni az esetleges aggályokat. Kétségtelen, hogy e földosztás 1945 óta meglévő igény Magyarországon, a kormány célja pedig nem más, mint hogy azé legyen a föld, aki megműveli, azaz kizárólag magyar állampolgárok, helyi gazdálkodók vegyenek részt a programban.

Legyen a magyar föld a magyar gazdáké

A honatya szólt arról is: a gazdákat egy kedvezményes hitelprogram is segíti abban, hogy földtulajdonhoz jussanak.