Amerikai elismerés a magyar EU-elnökségnek a távközlés területén

[@ 11.03.03.] A magyar EU-elnökség kapcsán kétoldalú találkozó zajlott szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban az Európai Távközlési Miniszterek Tanácsának elnökségét betöltő dr. Nyitrai Zsolt, és az amerikai távközlési óriás, az AT&T delegációja között.

dr. Nyitrai Zsolt ismertette tárgyalópartnereinek a magyar EU elnökségi programot és bemutatta a prioritásokat a távközlés területén. Az AT&T alelnöke Eric Loeb szerint nagyon jó érzékkel lettek meghatározva a magyar elnökség prioritásai, hiszen mind a biztonság mind a spektrum kiemelt téma.

A felek egyetértettek abban, hogy a mobilitás miatt a spektrum egyre fontosabbá és értékesebbé válik a jövőben. Éppen ezért a magyar elnökség nagy előrelépést kíván elérni az Európai spektrumstratégia elfogadásában – hangsúlyozta Nyitrai.

Eric Loeb kiemelte, hogy ezen a területen nagy figyelmet kell biztosítani a nemzetközi koordinációra az Európai Unión belül és tágabb nemzetközi szinten is, így teret lehet biztosítani a méretgazdaságosság által nyújtott előnyöknek. Ezzel összhangban a magyar elnökségnek a rádióspektrum területén az az egyik kiemelt célja, hogy a 2012-es Rádiótávközlési Világértekezleten az EU tagállamok minél egységesebb álláspontot képviseljenek –tette hozzá Nyitrai.

A szélessáv fejlődésével kapcsolatban Eric Loeb megemlítette, hogy minden országnak olyan saját stratégiára van szüksége, amely épít ugyan a nemzetközi tapasztalatokra, de a lehető legjobban igazodik a nemzeti sajátosságokhoz. Nyitrai ezzel kapcsolatban hangsúlyozta a nemzeti szélessávú stratégiák fontosságát az európai Digitális Menetrend tagállami megvalósításában.

A találkozót végén a felek megállapodtak abban, hogy a párbeszédet és a tapasztalatcserét fenntartják a jövőben is.