Felújítják a tornatermet Makláron

A Belügyminisztérium pályázatán 20 milliós támogatást nyert Maklár, így a helyiek nagy örömére elkezdhetik az életveszélyessé vált tornaterem felújítását – jelentette be sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt, a megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Maklár országgyűlési képviselője.

(TV Eger)

Nyitrai Zsolt elmondta, a belügyi tárca mostani pályázata három fő célkitűzést fogalmazott meg: a kötelező önkormányzati feladatokat ellátó intézmények (bölcsődék, óvodák, iskolák, egészségügyi létesítmények, polgármesteri hivatalok) fejlesztését, a belterületi utak, járdák, építését, felújítását, valamint az óvodai, iskolai és az utánpótlás sporthoz köthető infrastrukturális korszerűsítést.

A pályázatok elbírálásánál előnyt élveztek azok az önkormányzatok, amelyek vállalták, hogy az intézmények fenntartási költségeit csökkentő beruházásokat valósítanak meg, továbbá azok, amelyek minél több sportág művelését teszik lehetővé, s külön is figyelmet fordítanak fogyatékosok sportolására is.

Bár hazánkban minden kormány a vidék fejlődésének fontosságáról beszélt, igazából csak a Fidesz-KDNP kormány adott forrást erre a célra: biztosította az előző ciklusban az adósságkiváltást, ez adott lehetőséget a fejlesztések megkezdésére – tette hozzá.

Hanuszik Csaba maklári alpolgármester arról szólt, hogy két éve jégeső tette tönkre a helyi tornaterem tetőszerkezetét, majd ennek következtében egy éve megsüllyedt az épület, ezért statikai okok miatt életveszélyessé vált.

Így – folytatta – a diákok a szomszédos művelődési központban, szűkös helyen tartották iskolai tanóráikat, a sportolók pedig – köztük a világhírű ugrókötelesek – Egerbe, illetve Füzesabonyba jártak edzeni, ami fáradságos utazással járt.

Mint hozzátette, nagyon örülnek az elnyert 20 milliónak: az első ütemben – az önkormányzat plusz 8 milliós saját erőt biztosított a munkákhoz – megerősítik az építmény statikai állapotát, tetőszerkezetét és a padlót. Ezt követően a 2. ütemben korszerűsítik a fűtést, a nyílászárókat, a vizesblokkokat, folyosóval kötik össze a csarnokot és az iskolát, ám most az a lényeg, hogy télen, az első ütem befejeztével, immár újra használható lesz a maklári tornaterem.

Oroján Sándor, a település fejlesztési alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy egy éve a használhatatlan tornaterem volt az itt élő emberek egyik legnagyobb gondja. Bár a közeli Füzesabony a kialakult helyzetben nyomban felajánlotta segítségét, és helyet biztosított a maklári sportolóknak, az igazi megoldást az jelentette, hogy mintegy 100 beadott pályázatból a település elnyerte a felújításhoz szükséges pénzt. Így néhány hónapon belül újra megnyithatja kapuit a helyi tornaterem.