Megőrizzük a hősök által kivívott függetlenséget!

Az 1848-as forradalom követelései ma is irányt mutatnak Magyarországnak! – jelentette ki Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Felsőtárkány országgyűlési képviselője az 1848-as forradalom évfordulóján rendezett felsőtárkányi megemlékezésen.

TV Eger

Amikor a világ összedől, a lét és nem lét között kell választanunk… emlékeztetett Szent-Györgyi Albert gondolataira Nyitrai Zsolt, aki hozzátette: ma is aktuális ez a felvetés, hiszen a magyarok függetlensége és szabadsága napjainkban is alapvető kérdés.

Mint kijelentette, Magyarország van, volt és lesz, 171 évvel ezelőtt is érezni lehetett, hogy van valami a levegőben, nagy változások elébe nézünk, egy nagy nemzeti összefogással szabadságot és függetlenséget kell teremtenünk hazánkban.

Megőrizzük a hősök által kivívott függetlenséget!

Már akkor is világos volt, hogy nem tűrhetjük tovább egy idegen birodalom elnyomását, azt, hogy azok mondják meg, mit kell tennünk, akik sohasem jártak még itt.

A negyvennyolcas márciusi forradalmárok megalkották a 12 pontos kiáltványt, amely szabadságot, függetlenséget, önálló honvédelmet és saját haderő felállítását követelte a Habsburg Birodalomtól. Szerencsére már akkor sem voltunk egyedül, több európai nemzet is felvette a harcot az elnyomó hatalmakkal: a követelések egy részét kivívtuk, majd elvesztettük, néhányat a történelem során újra sikerült elérnünk – tette hozzá Nyitrai Zsolt.

A szabad sajtó kapcsán elmondta, ennek a követelésnek vannak a mai napig ható elemei, nálunk ma szólás- és sajtószabadság van, a sajtó magyar kézben van, nem a külföldi tulajdonosok mondják meg, hogy mi számít hírnek Magyarországon.

Az 1848-49-es Nemzeti őrsereg megalakítása is aktualitásokat vet fel, mert hazánkban évtizedeken át elmulasztották a magyar honvédség fejlesztését, de a mostani kormány most egy átfogó katonai fejlesztésbe kezdett, mert nyilvánvaló, hogy ma is meg kell védenünk határainkat. Ugyancsak az akkor követeltek között volt az önálló Magyar Nemzeti Bank felállítása, amelynek fontosságát megtapasztaltuk az utóbbi években, hiszen az ország jól teljesít, hazánk 2010-ben még sereghajtó volt a gazdaság területén, ma pedig éllovasok vagyunk a régióban – fejtette ki a képviselő.

Az 1848-as és az 1956-os hősök áldozatos küzdelme vezetett az 1989-es rendszerváltozásig, így az elődök harca nem volt hiábavaló. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a függetlenség kérdése ma is alapvető jelentőséggel bír: ne a külső hatalmi tényezők, birodalmak diktáljanak, nyelvünket, kultúránkat nekünk kell megvédenünk, és nekünk kell a jövőben is döntenünk a saját biztonságunkról és jólétünkről. Legyünk büszkék a magyar nemzet kiállására, mert hiába akartak minket eltörölni a térképről, mi ma is itt vagyunk! – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Nyitrai Zsolt és Juhász Attila Simon polgármester, valamint helyi intézmények és szervezetek képviselői, majd a legifjabb helyi lakosok is megkoszorúzták a Faluház falánál elhelyezett Petőfi Sándor, a forradalom költőjének faragott faszobrát, majd a jelenlévők megtekintették az ünnepi műsort.