Egerben megalakult az ’56-os Emlékbizottság

Az egri Városházán pénteken megalakult az ’56-os Emlékbizottság, amelynek feladata, hogy Eger is méltóképpen megünnepelje a forradalom 60. évfordulóját. A bizottság elnökévé Nyitrai Zsolt miniszteri biztost, Eger és térsége országgyűlési képviselőjét, társelnökké pedig Habis Lászlót, a megyeszékhely polgármesterét választották meg.

Egerben megalakult az ’56-os Emlékbizottság

Nyitrai Zsolt megköszönve a bizalmat üdvözölte az emlékbizottság megalakulását, hozzátéve azt, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc világtörténelmi jelentőségű esemény volt, melyből Eger is kivette a részét.

Mint elmondta, 2006-tól őriz egy elsőnapi bélyegzővel kiadott, az 50. évfordulóra emlékező díszborítékot bélyeggel, amelyen azóta is gyűjti a forradalom résztvevőinek aláírását. A borítékon szerepel mások mellett Rácz Sándor, Wittner Mária, a kivégzett Mansfeld Péter testvérének, Mansfeld Lászlónak a kézjegye is.

Azt szeretném, ha a forradalom egri hősei is aláírnák nevüket – folytatta -, majd hozzátette: a különleges emléket a városnak ajándékozza, hogy az évforduló alkalmából megrendezendő egri kiállításon minden érdeklődő megtekinthesse.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, három célt szolgál a bizottság létrejötte: fel kell tárni a forradalom egri történéseit, az ünnep főszereplőinek maguknak a helyi forradalmároknak lenniük, aki megoszthatják élményeiket a nyilvánossággal, de ugyancsak fontos feladat, hogy a fiatalok minél több tényt ismerjenek meg az egri eseményekről.

Azt kívánom mindnyájunknak, hogy eredményes munkát tudjunk végezni, mert nagyon szép és fontos ügyről van szó – tette hozzá.

Az emlékbizottság megtárgyalta és elfogadta az emlékév egri menetrendjét is.

Az alakuló ülést követően Nyitrai Zsolt a Városháza dísztermének erkélyére kitűzte az ’56-os forradalom és szabadságharc jelképét, a lyukas nemzeti színű zászlót, amely egész esztendőben hirdeti majd az emlékév üzenetét.

Az emlékbizottság elnöke lett Nyitrai Zsolt, társelnöke Habis László.

A további tagok: Csákvári Antal, Kovács Cs. Tamás, Császár Zoltán, Tóth István (egri önkormányzati képviselők), Balogh Ferenc az Érseki Gyűjteményi Könyvtár igazgatóhelyettese, Bándyné Mártonffy Zsuzsa az 56′-os Szövetség egri szervezetének vezetőségi tagja, Csank István, az 56′-os Szövetség egri szervezetének vezetőségi tagja.

Markó Katalin az 56′-os Szövetség egri szervezetének vezetőségi tagja, Nyerges Andor az 56′-os Szövetség egri szervezetének vezetőségi tagja, dr. Renn Oszkár az 56′-os Szövetség egri szervezetének vezetőségi tagja, dr. Pap József az EKF Történelemtudományi Intézetének egyetemi tanára, Révész Tamás az Egri Kemény Ferenc Általános Iskola tanára, dr. Szabó Jolán a Heves Megyei Levéltár igazgatója, Varga B. János a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium igazgatója.

A bizottság titkára Agyagási Dezső lett.