15 óra 52: díszlövés naponta az egri várból

Mától kezdve az idegenforgalmi szezon végéig minden nap 15 óra 52 perckor egy díszlövés dördül el az egri vár Zászlódombjáról, hogy hirdesse az 1552-es győzelem dicsőségét – jelentette be pénteken a várban Nyitrai Zsolt miniszter biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

kgv.hu

Régóta gondolkodunk azon, hogyan lehetne egy időről időre visszatérő szimbolikus eseményt kitalálni a városban az Európa több városában is látható őrségváltásokhoz hasonlóan, amely felkelti az ide látogató turisták figyelmét.

Úgy véltük, hogy itt Egerben mindenképpen a várhoz kell kötni azt a látványos ceremóniát, amely ország-világ előtt hirdeti az egri hősiességet és büszkeséget – mondta Nyitrai Zsolt.

Arra jutottunk – folytatta -, hogy az Egri Vitézlő Oskola bevonásával s egy szakállas puska segítségével a mai naptól kezdve a turisztikai szezon végéig minden nap – amikor a Minorita templom órája 15 óra 52 percet mutat, utalva a török elleni győzelem 1552-es évszámára – a vitézlő oskolások elsütik ezt a szakállas puskát.

Terveink és reményeink szerint minden egri érdeklődő és ide érkező turista értesül erről a programról, hiszen az lenne a fő cél, hogy a látogatók feljöjjenek a Zászlódombra, és 15 óra 52 perckor fényképezzék, filmezzék az eseményt telefonjaik segítségével, majd töltsék fel a világhálóra vagy éppen a Facebookra ezáltal is minél nagyobb népszerűséget hozva a városnak és a várnak.

Ma tehát ez a puska 15:52-kor elsül, majd ezt követően október végéig minden nap sor kerül erre a turisztikai attrakcióra, s reméljük, hogy ez a hagyományteremtő szertartás egy fontos hazai és nemzetközi eseménnyé növi ki magát – jelentette ki a honatya, majd a vár faláról leadta a szezonnyitó lövést.