Előrehozhatják a későbbre szánt uniós pénzeket

Oláh Gábor helyettes államtitkár volt a Heves Megyei Fejlesztéspolitikai Kerekasztal ülésének vendége. A kerekasztal ülésén Nyitrai Zsolt kezdeményezte: tekintsék át a TOP forrásainak ütemezését, hogy az önkormányzatok mielőbb elkezdhessék a fejlesztéseket.
Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a megyébe a leghatékonyabb módon, illetve a leghamarabb eljussanak az uniós fejlesztési források – jelentette ki Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője a Heves Megyei Fejlesztéspolitikai Kerekasztal ülését megelőző egri sajtótájékoztatón, melyet közösen tartott Oláh Gáborral, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárral.

TV Eger

Nyitrai Zsolt elmondta: elsőrendű feladatunk, hogy a leghatékonyabb minőségű munkával, a leghamarabb eljussanak a fejlesztési támogatások Heves megyébe. Ezt a célt segítik elő a kormányzati szervek, így mások mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium, az önkormányzatok, valamint a Heves Megyei Fejlesztéspolitikai Kerekasztal folyamatos együttműködése.

Előrehozhatják a későbbre szánt uniós pénzeket

Hozzátette: ezt az egyeztetési folyamatot támogatja Oláh Gábor helyettes államtitkár, aki egyben a kormányzaton belül a TOP-os források koordinálásáért is felel. Az önkormányzatok vezetőinek módjuk lesz arra, hogy konkrét tervekkel, kérdésekkel szembesítsék a terület kiváló ismerőjét – fejtette ki Nyitrai Zsolt.

Oláh Gábor hangsúlyozta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely az uniós források elosztásának 60 százalékáért felelős, elsősorban a munkahelyteremtésre fókuszál, s ennek megfelelően állították össze a felhívásokkal kapcsolatos tervüket is.

Mindeközben átalakult a teljes intézményrendszer, az elosztás pedig a megyei szintre került, így a Magyar Államkincstár megyei szervezetei képviselik majd a Nemzetgazdasági Minisztérium szándékait és segítik a szabályos végrehajtás folyamatát. További változás, hogy a forrásokat az önkormányzatokon keresztül továbbítják, így nem közvetlenül a vállalkozások kapják a pénzt, ami növeli majd az átláthatóságot – fejtette ki.

A tárca – folytatta a helyettes államtitkár – szövetséget kötött a megyei önkormányzatokkal és a megyei jogú városokkal annak érdekében, hogy az a 39 felhívás, amit a területfejlesztő hatóságok a közeljövőben közzé fognak tenni, minél jobban megfeleljenek a helyi fejlesztők igényeinek.

Kijelentette azt is, hogy folyamatosan konzultálnak az egyházakkal, kamarákkal, civil szervezetekkel, majd külön is köszönetet mondott Nyitrai Zsolt Heves megyei miniszteri biztosnak, amiért ezt a fórumot – a Heves Megyei Fejlesztéspolitikai Kerekasztalt – életre hívta, hiszen így a minisztériumnak is könnyebb lesz egyeztetnie a megyei fejlesztésekről, illetve a programok végrehajtásáról.