Emléktábla: Ziffer Sándor hazatért Egerbe

Ziffer Sándor egri festőművész születésének 136. évfordulóján ígéretünkhöz híven leleplezzük a világhírű mester emléktábláját Egerben – mondta a pénteki avatóünnepségen Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

TV Eger

Habis László egri polgármester köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy a város nem felejti el nagy szülötteit: Bródy Sándor, Hibay Károly, Illés György után most Ziffer Sándornak állítanak emléket az utódok.

Nyitrai Zsolt elmondta, azért jöttek össze, hogy a világhírű egri Ziffer Sándor születésének 136. évfordulóján felavassák emléktábláját egykori otthona közelében, a Zsinagóga Galéria falán. Hozzátette: a művész szorosan kötődött Nagybányához, Egerhez, Hollósy Simonhoz, a nagybányai festőiskola alapítójához, akinek – bár ebben a városban született – soha nem volt itt jelentős kiállítása. Mindeközben Ziffer Sándor képeit bemutatták Párizsban, Münchenben és Berlinben is. Műveinek értékéről annyit érdemes tudnunk, hogy egy múltbéli aukción műve magasabb áron talált gazdára, mint Aba-Novák Vilmos vagy Czóbel Béla festménye.

Emléktábla: Ziffer Sándor hazatért Egerbe

Kozma István – aki barátja volt Ziffer Sándornak – múlt novemberi kiállításának megnyitóján jelentettük be, hogy májusban emléktáblát avatunk a művész tiszteletére, s törlesztve közös adósságunkat egy nagyszabású kiállítást rendezünk műveiből szülővárosában – hangsúlyozta Nyitra Zsolt.

Szeretném elmondani azt is – folytatta a honatya -, hogy a következő városi közgyűlésen a képviselők minden bizonnyal megszavazzák azt a javaslatot, miszerint a mostani Zsinagóga Galéria neve legyen ezután Ziffer Sándor Galéria.

Mint ismert, Eger pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, amely azt feltételezi, hogy Eger legyen egy befogadó város, köszöntse és mutassa be az ide látogató művészeket, támogassa az itt élőket, továbbá ápolja azon egri származású alkotók emlékét, akiknek munkássága hírnevet hozott ennek a városnak – mondta.

Itt állunk az új emléktábla előtt, hamarosan nagyszabású kiállítást rendezünk műveiből, s néhány hét múlva az ő nevét viselheti majd ez a galéria. Méltán mondhatjuk el tehát, hogy Ziffer Sándor végre hazatért Egerbe – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Emléktábla: Ziffer Sándor hazatért Egerbe

H. Szilasi Ágota művészettörténész az egri születésű mester életútjának főbb állomásait mutatta be, majd az emléktábla leleplezése után Kozma István osztotta meg személyes élményeit egykori barátjáról.

A felavatott dombormű alkotója Tőrös Gábor szobrászművész.