Eger legjobb borai az Érsekkertben

A Hungarikum Bizottság kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította az Egri Bikavért, amely így bekerült a Magyar Értéktárba, így jövő ilyenkor már hungarikum lehet az Egri Bikavér – jelentette ki Nyitrai Zsolt miniszteri biztos csütörtökön, a XX. Egri Bikavér Ünnep megnyitóján.

TV Eger

Köszöntőjében Nyitrai Zsolt három momentumot ajánlott a jelenlévők figyelmébe. Mint emlékeztetett, a Hungarikum Bizottság döntése azt jelenti, hogy a jövő évi Bikavér-ünnepre már hungarikum lehet az Egri Bikavér, így az egri borászatok újabb sikere lökést adhat kiváló boraik nemzetközi szerepléséhez.

Egy másik fontos történés – folytatta –, hogy ma ültük a július 1-jén megalakult Eszterházy Károly Egyetem ünnepét, ebben az esetben pedig a kapcsolódási pont az, hogy az egyetem majd össze tudja fogni a Tokaji, a Mátrai, valamit az Egri borvidék szőlészeti és borászati képzését, ami szintén örömteli hír.

Eger legjobb borai az Érsekkertben

Végül szót ejtett az egri borászok idei kimagasló sikereiről is. Az egri borok a nemzetközi színtéren is kiválóan megállják a helyüket: a “Borok Olimpiájának” is nevezett Challenge International du Vin borversenyen az Egri borvidék nedűi aratják a legnagyobb sikert, ezért is szeretném megköszönni ezen az ünnepen munkájukat – mondta a honatya.

Nyitrai Zsolt a megnyitón átadta a 2015. Év Borgasztronómusa címet Sándor Tamásnak.

Az Év Egri Szőlőtermelője Minárovics Gábor, az Év Egri Bortermelője pedig Gromon Tamás lett.

A négynapos érsekkerti rendezvényen 31 borászat több mint százféle Egri Bikavérét, Egri Csillagát és rozéját kóstolhatják meg a látogatók, a borok mellé pedig 17 étterem kínál ételkülönlegességeket.