Újabb fejlesztési lehetőség borászoknak

Egy új, borászoknak szóló vidékfejlesztési pályázat 40 milliárdot biztosít a pincészetek korszerűsítésére, így 200 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyerhető el borászatonként – jelentette be Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Egerszalók országgyűlési képviselője a Juhász Testvérek Pincészete új helyi Borászati Központjának ünnepélyes alapkőletételén.

TV Eger

A pincészet nevében Juhász Attila köszöntötte a megjelenteket, aki egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy elérkezettnek látták az időt a bővítésre és a fejlesztésre, így 1,5 milliárd forintos ráfordítással új Borászati Központ építését kezdik meg a borászat „szülőhelyén”, Egerszalókon. A létesítményben helyet kap a hiper-reduktív technológiára is alkalmas borászat, csomagolóüzem (palackozó, illetve címkéző sor), több korszerű raktár, valamint egy irodai komplexum. Ezek a leendő szolgáltatások – tette hozzá – nem csupán saját pincészetük számára lesznek elérhetőek, hanem azokat a környező bortermelők, az egész Egri borvidék szereplői is használhatják majd.

Nyitrai Zsolt szólt arról, hogy az Egri borvidéken családok ezreinek ad munkát a szőlő, miközben az általuk készített borok hírnevet szereznek mindnyájunknak itthon és a világban egyaránt. Erre jó példa, hogy boraink nemzetközi színtéren is kiválóan megállják a helyüket: a „Borok Olimpiájának” is nevezett Challenge International du Vin borversenyeken az Egri borvidék nedűi aratták a legnagyobb sikert, mi érdemeltük ki a legtöbb érmet Magyarországon.

Újabb fejlesztési lehetőség borászoknak

Ugyanakkor a Hungarikum Bizottság legutóbbi döntése azt jelenti, hogy hamarosan hungarikum lehet az Egri Bikavér – jelentette ki. Hangsúlyozta: ezek az eredmények is jelzik, hogy a borászat stratégiai ágazat hazánkban s természetesen térségünkben is, így tehát nyilvánvaló, hogy borászatainknak lehetőséget kell biztosítani a további fejlesztésekhez.

Örömmel jelenthetem be – folytatta a honatya –, hogy néhány napja jelent meg az a vidékfejlesztési pályázat, amely 40 milliárdos keretet határoz meg a pincészetek korszerűsítésére, új technológiák bevezetésére. Maximálisan 200 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyerhető el, mindenkit arra bíztatok tehát, hogy éljen a lehetőséggel! Ezért is írtam minden egri borásznak erről a kiváló lehetőségről – tette hozzá a képviselő.

Természetesen a most beruházó Juhász Testvérek Pincészet is pályázik erre a támogatásra, hiszen ők mindig is élen jártak a fejlesztések terén. Az éppen 20 éve alakult családi pincészet megmutatta, mire képes. Ma már ott vannak a legnagyobb üzletláncok polcain, a legigényesebb éttermekben, sőt a Parlamentben is, a Kínába irányuló exportjuk pedig tekintélyes mennyiséget képvisel – mondta Nyitrai Zsolt, majd sok sikert kívánt a pincészetnek.

Varga István, a település polgármestere külön is kiemelte, milyen nagy öröm számukra, hogy a beruházás végül Egerszalókon valósul meg.