15. Tárkányok találkozója

A Kárpát-medencei Tárkányok találkozója a nemzeti összetartozás egyik legszebb példája – jelentette ki a rendezvény megnyitó ünnepségén Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Mezőtárkány országgyűlési képviselője.

Füzesabony TV

Büszkeséggel tölt el, hogy a 15. alkalommal megrendezett találkozón három ország hat Tárkány nevű települése vesz részt. Magyarországról Felsőtárkány, Tárkány, Mezőtárkány, a Felvidékről Nagytárkány és Kistárkány, Erdélyből pedig Köröstárkány – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Ezen a településen mindig történik valami, és ez a tettrekészség a mostani találkozó kapcsán is megnyilvánul, ebben a munkában pedig hatalmas részt vállal Tóthné Szabó Anita, a falu polgármestere – tette hozzá.

15. Tárkányok találkozója

A kormány adósságkonszolidációja 120 milliós hiteltől mentette meg az önkormányzatot, így lehetőség mutatkozott a fejlesztések elkezdésére. Így átadták az új tájházat és a faluközpontot, felújították az iskolát, felállították az Emlékoszlopot. A tervek között szerepel ugyanakkor az óvodai játszótér, illetve a szociális ellátóház fejlesztése is – sorolta a honatya.

A Tárkányok találkozója – folytatta Nyitrai Zsolt – a Kárpát-medence, a magyarság felemelő és példamutató kezdeményezése, hiszen évtizedek tiltása után végre szabadon kinyilváníthatjuk összetartozásunkat. Hiába volt Trianon, mi ma is elmondhatjuk, hogy mégis itt vagyunk! Van magyar föld, táj, kultúra, van magyar haza és nemzet.

Jó hír – folytatta –, hogy immár 800 ezer határon túli magyar tette le az állampolgársági esküt, de ez a szám 2018-ig eléri az egymilliót. Fontos nemzetstratégiai cél az is, hogy a hazai fiatalok megismerjék a külhoni magyarok lakta területeket, az ott élő emberek kultúráját, szokásaikat. Ezért legalább egyszer osztálykirándulás keretében el kell jutniuk ezekre a területekre, és eddig 100 ezer tanuló vett részt ilyen kiránduláson.

Mint hangsúlyozta, a Tárkányok találkozója azt jelenti számunkra, hogy létezik nemzeti összetartozás, hogy a Felvidékről és Erdélyből is itt vannak honfitársaink, akik a helyi családoknál laknak, és így kapcsolatok, barátságok szövődnek köztük. Azt is jelenti továbbá, hogy az utazások során – hiszen minden évben más rendezi a találkozót – új helyeket, embereket ismerhetnek meg, s így leszünk együtt erősebbek. Kívánom ezeknek a településeknek, hogy boldoguljanak és fejlődjenek a jövőben is! – mondta Nyitrai Zsolt.