Koncz Gábor díszlövése az egri várból

Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője meghívására szerdán Egerben járt Koncz Gábor Kossuth-díjas színművész, aki a várban 15 óra 52 perckor adott le a díszlövést az 1552-es ostrom hőseinek emlékére.

TV Eger

Nyitrai Zsolt köszöntötte a híres vendéget, majd elmondta: hagyományteremtő céllal, a Vitézlő Oskola támogatásával ettől az évtől kezdve az idegenforgalmi szezonban naponta eldördül a díszlövés, hogy minél több vendég legyen részese a turisztikai attrakciónak. Mindeközben ismert embereket, művészeket, sportolókat kérnek fel erre az aktusra.

Mostani vendégünk az első Kossuth–díjas, aki a szakállas puska elsütésével emlékezik a diadal hőseire. Ugyanakkor személyében olyasvalaki vállalta el a felkérést, akinek nem kell bemutatni a fegyvert, hiszen az 1968-ban forgatott Egri csillagok című film egyik főszereplője volt.

Koncz Gábor díszlövése az egri várból

“Valóban jól ismerem ezt a puskát, azóta is sokszor eszembe jut: ha a mostani korszerű vadászfegyvereimet használhattam volna az ostrom idején, egyedül legyőztem volna a törököket” – vette át a szót Koncz Gábor.

Hozzátette azt is, nagyon szereti azt a kort, amelyben a film játszódott, hiszen aki ügyes volt és eszes, az érvényesülhetett. De Mátyás király korát is őszintén csodálja: mi voltunk akkor a legerősebbek Európában, s nekünk volt a legnagyobb könyvtárunk is. Mi kell ennél több? – tette fel a kérdést Koncz Gábor.

Visszatérve a filmre szólt a forgatásról, annak hangulatos, izgalmas történeteiről, a zökkenőmentes, profi munkáról, egyebek mellett arról, hogy negyvenezer embert kellett átöltöztetni török, illetve magyar ruhába, ami ma szinte elképzelhetetlen lenne. Nemrég fejeztem be 350. filmemet, s elmondhatom, abban az időben könnyebb volt mozit csinálni, mint most – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy szinte már hazajár Egerbe, ebbe a szépülő, fejlődő, gyönyörű városba, ami a “szíve csücske”. De sokat van Szilvásváradon is, ahol rengeteg barátja, vadásztársa él, úgyhogy ez a környék az én szűkebb hazám – jelentette ki a művész.

Pontban 15 óra 52 perckor Koncz Gábor szakavatott mozdulattal emelte vállhoz a szakállas puskát, majd eldördült a díszlövés.