Kerekasztal: párbeszéd, felzárkózás és modernizálás

Egy sikeres ország, egy sikeres főváros és sikeres vidék együttműködésének függvénye!” – jelentette ki Csepreghy Nándor Egerben, a Heves Megyei Fejlesztéspolitikai Kerekasztal ülésén, aki Nyitrai Zsolt meghívására érkezett a Városháza Dísztermébe.

TV Eger

Az ülést Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője nyitotta meg. Köszöntötte a résztvevőket, kiemelten Csepreghy Nándort, a Miniszterelnökség miniszterhelyettesét, – aki 15 óra 52 perckor a Dobó téren adta le a hagyományos tiszteletadó díszlövést – valamint Dányi Gábor helyettes államtitkárt.

A miniszterhelyettes beszéde kezdetén elmondta, hamarosan véget ér a 2010 óta tartó politikai kurzus második ciklusa, és ilyenkor érdemes számot adni a fejlesztéspolitika terén elért eredményekről.  Két évvel ezelőtt miniszterelnök úr Habis László polgármester úrral Egerben is aláírt egy megállapodást, melyet Modern Városok Programként ismerhetnek: Eger és térsége 76 milliárd forinttal gazdagodik.  Az eddigiek során – a szigorúan Egernek szánt források közül – 7 milliárd 600 millió forint került átutalásra.

Kerekasztal: Párbeszéd, felzárkózás és modernizálás

A kormány úgy döntött tavaly, hogy 2017. június 30-ig az összes pályázati forrást meg kell hirdetni. A tervet sikerült teljesíteni. A tét, hogy melyik EU-s tagállam tudja hamarabb dinamizálni az ország gazdasági fejlődését. Elmondható, hogy pozitívak a számok: hazánkban mintegy 200 ezer emberrel dolgoznak többen 2010-hez képest, a költségvetési hiány évek óta kevesebb, mint 3%, az ország adósságállománya egyre csökken. Az idei évben is mintegy 1000 milliárd forintot tudunk fejlesztésekre költeni – folytatta, majd köszönetet mondott a magyar adófizetőknek ezért az előrelépésért.

Az Európai Unió tagállamai közül hazánkban a 2. legolcsóbb a havi rezsiköltség a családok számára. A fejlesztéspolitika 2013-ban megkezdett átalakításának köszönhetően elértük, hogy a témában születő döntések nem Budapest-központúak – mondta. Csepreghy Nándor hangsúlyozta: egy sikeres ország, egy sikeres főváros és sikeres vidék együttműködésének függvénye. Új intézményrendszeri struktúrát hoztunk létre, kiemelt szerepben a megyei fejlesztési biztosként is működő országgyűlési képviselőkkel: Heves megye, így Eger esetében is, Nyitrai Zsolttal. A miniszterhelyettes kiemelte: munkájának eredményeként, Eger és Heves megye a TOP-os forrásokból több tízmilliárd forintot kap.

Az ülés zárásaként Nyitrai Zsolt méltatta a Heves Megyei Fejlesztéspolitikai Kerekasztal stratégiai fontosságát. Kiemelte: minden fontos vélemény ideérhet, hiszen számos terület képviselői jelen vannak, meglátásuk ide kerülhet napirendi pontként. A megyei számokat tekintve több mint 50 milliárd forint áll rendelkezésre a TOP keretében. Egy szimbolikus dolog, egy több mint 30 éves terv is megvalósul: Egert az M3-as autópályával összekötő M25-ös út építése. A TOP-os pályázatok első körében a döntések egy része megszületett: 82 támogatói döntés Heves megye tekintetében, mely 51 települést érint, valamint több mint 13 milliárd forintot jelent mind ez idáig. Nyitrai Zsolt beszéde végén kiemelte: cél a Heves megyei települések felzárkóztatása, modernizálása.