Ötödször találkoznak Egerben a zeneipar nagyágyúi

Immár ötödik esztendeje annak, hogy Egerben találkoznak a hazai zeneipar legrangosabb képviselői egy olyan szakmai konferencián, amelyen egyeztetik az iparág terveit, elképzeléseit, és megfogalmazzák közös érdekeiket – jelentette ki Nyitrai Zsolt az idei Music Hungary Konferencia csütörtöki megnyitóján.

TV Eger

Gerendai Károly, a szervező Sziget Iroda ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd felidézte a kezdeti időket, amikor is Nyitrai Zsolttal mint ötletgazdával kezdték el az első szakmai találkozó előkészítését, amelynek azóta is Eger ad otthont.

Az idei konferencia megnyitóján Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott elmondta: közel fél évtizeddel ezelőtt vetődött fel, hogy szükség lenne egy hiánypótló rendezvényre, amelyen a zeneipar szereplői találkoznának s megvitatnák az aktuális kérdéseiket, szólhatnának gondjaikról, valamint összehangolnák terveiket is.

Ötödször találkoznak Egerben a zeneipar nagyágyúi

Hozzátette: hálás azért, hogy azóta is Eger adhat otthont a Music Hungary programjainak, amely az egyik legrangosabb konferenciává nőtte ki magát. Olyan, ma már sikeres projekteknek volt a bölcsője, mint a Cseh Tamás Program. Egy közösség – folytatta – akkor lehet igazán eredményes, ha összehangolja terveit és együtt lép fel – esetünkben a zeneipar – érdekeinek érvényesítéséért.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy a helyi fesztiválok tekintetében Eger az egyik legsikeresebb város, ahol egy-egy alkalommal hatalmas tömeg gyűlik össze a koncertsorozatok miatt. Ennek kapcsán utalt a tragikus manchesteri robbantásra, ahol a terroristák védtelen fiatalok életét vették el, akik egy koncertről igyekeztek hazafelé. Emlékeztetett: Párizs a robbantások következtében másfél millió turistát veszített el, ami gazdaságilag is hatalmas veszteség, ezért Magyarországnak továbbra is fontos a biztonság megőrzése.

A támogatásokat említve a képviselő hangsúlyozta: tavaly 250 milliós, idén több mint 500 milliós, jövőre pedig 800 milliós segítségre számíthat a hazai zeneipar a költségvetéstől annak érdekében, hogy minél több színvonalas fesztivált rendezzenek az országban.

Nyitrai Zsolt beszélt Eger nagy projektjéről, a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséről. Kijelentette, hogy a városnak kulturális szempontból is befogadónak kell lennie, ebben pedig meghatározó szerep hárul a zenei rendezvényekre is. Ezért továbbra is céljuk, hogy minél több attrakciót hozzanak Egerbe, ezzel párhuzamosan pedig minél több kulturális programot vigyenek Budapestre és az ország más részeibe is.

Végül szólt egy három éve indult helyi kezdeményezésről. Az Egri Ifjúsági Zenei Program keretében a város évi 4 millió forinttal segíti a város fiatal zenekarait. Ezzel nem csupán az együtteseknek tesznek jót, hanem azok ifjú közönségének is.

Mint a szervezők elmondták, a Music Hungary Konferencia 2017. június 1-től június 2-ig tart. Ez az esemény a hazai könnyűzenei ipar legfontosabb találkozója, ahol ismét lehetőségük nyílik a résztvevőknek, jelenlevőknek az előadókkal, szakemberekkel való megismerkedésre, beszélgetésekre.

Az idei program alkalmával szó lesz többek között a rádiós piacról, ennek átalakulásáról és vélhető következményeiről is. Szintén a kerekasztal-beszélgetések során elemzik a meghívottak, hogy milyen lehetőségek nyílnak határainkon túl a hazai produkciók számára, illetve szóba kerül, hogy megvalósítható-e a nemzetközi piacon befutni Magyarországról. Mindezeken túl a számos téma között szerepel az is, elképzelhető-e, hogy a könnyűzene szerepet kapjon akár már az általános iskolai oktatás keretein belül.

Részletes program: http://musichungarykonferencia.hu/