A Duna Aréna alkalmas a fogyatékossággal élő emberek fogadására

A Duna Aréna, apróbb technikai részletektől eltekintve készen áll a fogyatékossággal élő emberek, a kerekes székes szurkolók fogadására a vizes világbajnokságra – jelentette ki az emberi erőforrások miniszterének a fogyatékos emberek társadalmi integrációért felelős biztosa pénteken Budapesten, a Duna Arénában megtartott, az épület bejárásával egybekötött sajtótájékoztatón.

kormany.hu

Szekeres Pál hangsúlyozta, hogy már az épület tervezése és kivitelezésekor figyelembe vették a fogyatékkal élők szempontjait, annak érdekében, hogy ép embertársaikkal azonos feltételek között szurkolhassanak a versenyeken.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős megbízottja arról beszélt: a kormány a fogyatékkal élőket tömörítő szervezetekkel kötött együttműködési megállapodás nyomán arra törekszik, hogy a mozgáskorlátozottak méltó módon vehessenek részt az állami rendezvényeken, illetve az olyan sportrendezvényeken, mint a vizes világbajnokság.    Felidézte, hogy Magyarországon mintegy 600 ezer ember él valamilyen fogyatékkal. Az őket képviselő szervezetek azzal keresték meg a miniszterelnöki kabinetirodát: biztosítsák számukra is, hogy méltó módon vehessenek részt a nemzeti és állami ünnepekhez kapcsolódó rendezvényeken.

A Duna Aréna alkalmas a fogyatékossággal élő emberek fogadására

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az ennek nyomán született együttműködési megállapodás keretében vállalta a kormány a rendezvények helyszínének akadálymentesítését, illetve a siketek számára az audio-kommunikációs akadálymentesítést, vagyis a jeltolmácsok közreműködését.

Egyben a Megyei Jogú Városok Szövetségében tömörülő polgármestereket is arra biztatták, hogy kössenek hasonló megállapodásokat a fogyatékkal élők helyi szervezeteivel – fűzte hozzá.

Közlése szerint, hasonló igényekkel léptek fel a szervezetek a vizes világbajnokság közeledtével, vagyis azt kérték, hogy biztosítsák számukra is a méltó szurkolás lehetőségét – mondta Nyitrai Zsolt.

A Duna Aréna alkalmas a fogyatékossággal élő emberek fogadására

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Kővári Sándor a Magyar Úszószövetség megbízott főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a jelenleg zajló Budapest Bajnokság remek alkalmat szolgáltat arra, hogy a kerekesszékkel közlekedők is teszteljék az úszópalotát Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye előtt.

Hangsúlyozta, hogy az Aréna remekül működik, a versenyzők megelégedéssel nyilatkoznak a létesítményről.

(kormany.hu/MTI)