Nyitrai Zsolt a miniszterelnök üzenetét tolmácsolta a polgárőr napon

2017-ben Nyíregyháza adott otthont a 23. Országos Polgárőr Nap és a 6. Országos Lovas Polgárőr Szemle rendezvényeinek.

mediaklikk.hu

Az elmúlt hét évben felére csökkent a közterületi bűnözés Magyarországon a polgárőrség és a rendőrség hatékony együttműködésének eredményeként – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter. Hangsúlyozta, a polgárőrök szabadidejüket áldozzák fel a települések biztonságáért, egyebek közt vigyáznak a gyermekekre és részt vesznek a határvédelemben.

A belügyminiszter hozzátette: a polgárőrök munkájukhoz többféle támogatást kapnak. Az idei és a jövő évi költségvetésben a kormány több mint 1 milliárd forintot biztosít az Országos Polgárőr Szövetségnek, ami ötszöröse a 2010-es összegnek. A támogatásból különböző eszközöket, egyebek mellett láthatósági mellényeket, járműveket vásárolhatnak. Ezen kívül a Belügyminisztérium előterjesztésében több olyan törvénymódosítást szavazott meg a parlament, amely a polgárőrök tevékenységét támogatja.

A nyíregyházi rendezvényen 150 új tag csatlakozott fogadalomtételével a polgárőrséghez.

Nyitrai Zsolt a miniszterelnök üzenetét tolmácsolta a polgárőr naponFotó: Móricz Csaba/ezahir.hu

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elondta: jelenleg több mint kétezer Polgárőr Egyesület van az országban 61 ezer taggal. A létszám évről-évre egyre nagymobb számban bővül, csak tavaly ötezren csatlakoztak az egyesületekhez, kampány és toborzás nélkül.

A megnyitón Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke arról beszlt, hogy országszerte 183 településen 9900 lovas polgárőr teljesít szolgálatot, akiknek gyakorlati képzését is folyamatoésan fejlesztik.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott beszédében megköszönte a civil közösségnek, hogy önkéntesen vigyázzák a települések biztonságát, és az illegális migráció idején részt vesznek a magyar határok védelmében.

Nyitrai Zsolt a miniszterelnök üzenetét tolmácsolta a polgárőr napon

A miniszterelnöki megbízott Orbán Viktor üzenetét is átadta a jelenlévőknek. „Magyarország azért is erős és büszke európai ország, mert vannak polgárai, akik akár szabadidejük terhére is keresik azt, miként szolgálhatnának jobban hazájuknak és otthonuknak. Önök számtalan alkalommal bizonyították, hogy a magyar társadalom, a rendőrség, a honvédség és a kormány számíthat a polgárőrökre”- idézte a kormányfőt a megbízott.

A rendezvényen kitüntetéseket és jutalmakat is átadtak a kiemelkedő tevékenységet nyújtó ingyenes szolgálatot teljesítőknek, a lovas polgárőrök pedig látványos bemutatót tartottak.

A nyíregyházi polgárőr napon több mint ötezren vettek részt az ország számos területéről.

(MTI)