A legfontosabb fejlesztés az M25-ös út

Két három év múlva Eger a fénykorát fogja élni – jelentett ki Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, a térség országgyűlési képviselője a TV Eger Mester kérdez című műsorának vendégeként. A politikus a város fejlődése kapcsán többek között beszélt az M25-ös autóút beruházásáról, az Európa Kulturális Fővárosa címért indított pályázatról, a nyugdíjasok megbecsüléséről és a nemzeti konzultáció fontosságáról is.

TV Eger

Az Európa Kulturális Fővárosa pályázat sikeréhez még sok munka szükséges, de mindenképpen megérdemelnék az egriek – fogalmazott Nyitrai Zsolt. Emlékeztetett: már ellenzéki képviselőként is kezdeményezője volt, hogy induljon a város a pályázaton.

Nagyon jó a pályázatot készítő csapat, Koltai Lajos világhírű operatőr vállalta, hogy szakmailag összefogja a projektet. Fontos, hogy ha nyerünk, Eger felkerül Európa kulturális és turisztikai térképére. Ha esetleg mégsem győznénk, akkor is hasznos, hogy sok okos ember leül egy asztalhoz és tervek, víziók készülnek, amelyeket később megvalósíthatunk – mondta a politikus.

Nyitrai Zsolt szerint két-három év múlva fénykorát fogja élni Eger, hiszen komoly fejlesztések valósultak meg már eddig is, akár a belváros rekonstrukciójára, akár a várban történt felújításokra gondolunk.

Aláírtuk a Modern Városok Programot a miniszterelnök úrral, úszó és vízilabda központ épül, a belföldi turisztikai célpontok között a top 3-ban vagyunk már most is, az Eszterházy Károly Főiskola egyetemként működik, amelyre méltán lehetünk büszkék – sorolta az eredményeket a fideszes képviselő. Szót ejtett arról is, hogy az egri kórházban egy példaértékű ösztöndíj indult az orvos professzorról, Dr. Ringelhann Györgyről elnevezve. A kórház a saját költségvetéséből havi 100 ezer forint ösztöndíjat ad azoknak a pályakezdő orvosoknak, akik itt folytatják a tevékenységüket. 18 ilyen orvossal sikerült megállapodni.

Fontosnak nevezte a nyugdíjasok anyagi megbecsülését is. Rámutatott: a rezsicsökkentéssel évente átlagosan 100 ezer forintot spórolnak az emberek. A nyugdíjasokat kiemelten segítő intézkedésnek ítélte az alapvető élelmiszerek áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentését.

Több mint 1000 gyógyszer ára csökkent, 80 készítménynek a felére csökkent az ára. Az elmúlt hét évben 23 százalékos nyugdíjemelés volt. Ennél is többet érdemelnének az idősek, de a gazdasági realitás egyelőre ennyit tesz lehetővé. Új elem ugyanakkor a nyugdíjprémium, amelyet a magyar gazdaság jó teljesítménye tesz lehetővé már az idén is – fejtette ki Nyitrai Zsolt.

Szó esett a Soros-tervről is, vagyis arról, hogy az amerikai spekuláns Brüsszel közreműködésével évente egymillió migránst telepítene Európába és egyenként 9 millió forint segélyt kapnának két év alatt a befogadó országtól. Soros György céljai között szerepel a határkerítés lebontása is, pedig az nem csak Magyarországot, de az egész kontinenst védi az illegális bevándorlástól.

Itt Egerben ez különösen érzékeny téma, hiszen már a török hódítókat is az egri várvédő hősök tartották vissza időlegesen – hangsúlyozta a politikus. A migráció és a Soros-terv napirenden lesz még sokáig, és annak a híve vagyok, hogy őszinte, szókimondó vitában mindenki elmondhassa a véleményét, ütköztessük az érveket. A magyarok, így az egri emberek döntő többsége is egyetért abban, hogy az ország határai meg kell védeni. Arra kérek mindenkit, hogy a nemzeti konzultációs kérdőíveket olvassa el, és adjon hangot a véleményének – fogalmazott Nyitrai Zsolt.

Hozzáfűzte: biztos benne, hogy a konzultáció eredménye is alátámasztja majd a kormány bevándorláspolitikáját, és ez a támogatás fontos lesz, amikor Brüsszelben a miniszterelnöknek meg kell védenie a magyar álláspontot.

A demográfiai problémákra mi nem az idegen lakosság betelepítésével kívánunk választ adni, a kormányzásunk lelke a családtámogatási rendszer, számos olyan intézkedést hoztunk, amely növeli a gyermekvállalási kedvet – hangsúlyozta. Elgondolkodtatónak nevezte ugyanakkor, hogy Bécsben az idei tanévkezdéskor a gyermekek több mint fele muszlim volt. A magyar emberek szerinte nem ilyen jövőt szeretnének.

(egerhirek.hu)