Megépül a kerékpárút Poroszló és Tiszafüred között

Tavasszal elkezdődik a Poroszló és Tiszafüred közötti szakasz építése, így a jövőben teljesen biztonságosan körbe biciklizhető lesz a Tisza-tó – jelentette be Nyitrai Zsolt azon a poroszlói sajtótájékoztatón, amelyen Révész Máriusz kormánybiztos ismertette a projekt részleteit és a további terveket.

TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, a Tisza-tó Heves megyei szakaszának országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy hazánkban immár milliós a bringások tábora, Európában csak Dániában és Hollandiában kerékpároznak többen minálunk. Így nyilvánvaló, hogy a térség fő törekvése az infrastruktúra folyamatos fejlesztése.

Mint kifejtette: régi adósság törlesztésére került sor – a kormány és Révész Máriusz segítségével –, amikor döntés született arról, hogy megépül a Poroszló és Tiszafüred közötti 9 kilométeres szakasz, hiszen annak elkészülte után mód lesz arra is, hogy körbe biciklizzük az egész Tisza-tavat, mindez pedig fellendíti a helyi kerékpáros turizmust. Hozzátette azt is, arra biztatja a kormánybiztost, hogy az Egerszalók és Eger közötti kerékpárút megépítése kapcsán is vesse latba befolyását, mert annak megépítése után teljessé válna a Heve megyei kerékpáros infrastruktúra.

Megépül a kerékpárút Poroszló és Tiszafüred között

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos elmondta: az engedélyek beszerzése, a közbeszerzés lebonyolítása után ma már tudható, hogy 3,1 milliárdos hazai forrásból épül meg a beruházás. A szerződést januárig aláírják, a munkálatok tavaszi startja után az említett szakaszt 2019 júniusában adják át a bringásoknak.

A részletekről szólva kifejtette, hogy a Tisza fölött egy konzolos megoldással vezetik át az utat a víz felett, de további három patak, illetve vízfelület esetében is hasonló – egyébként igen impozáns kivitelezésű – megoldást alkalmaznak a szakemberek.

Révész Máriusz beszélt a Nyugat-Európából kiinduló, a földrészt átszelő kerékpárút tervéről (EuroVelo 11), amelynek vonala érinti Brüsszelt, az Őrséget, a Balaton két partját, Budapestet, Gödöllőt, Hatvant, Egert, a Hortobágyot, Debrecent, később pedig Erdélyt is. A Tisza-tavi beruházás, valamint az említett Eger és Egerszalók közötti szakasz pedig részei lennének ennek a nagy projektnek, mindez nagyban megnövelné az ide érkező hazai és külföldi bringás turisták számát – fejtette ki.

Azt szeretném – mondta – ha a 2019-es avató ünnepségen mind az újságírók, mind a politikusok, képviselők velem együtt bicikliznék körbe a Tisza-tavat – jelentette ki a kormánybiztos.

Bornemisza János poroszlói polgármester örömmel üdvözölte a terv bejelentését, hiszen véleménye szerint a településen áthaladó forgalmas út igen veszélyes a kerékpárosok számára, a beruházás pedig biztonságossá teszi számukra a közlekedést fellendítve ezzel a Tisza-tó idegenforgalmát.

Ujvári Imre tiszafüredi polgármester azt hangsúlyozta, hogy a helyiek számára ugyancsak fontos a tervezett út, mert igen sokan kerékpárral közlekednek Poroszló és Tiszafüred között. Ám az új szakasz átadása után nyilvánvalóan fellendül majd a helyi turizmus is – tette hozzá.