Köszönet az állatvédő szervezetek munkájáért

Október 4., az állatok világnapja. Magyarországon sokakat személyesen érint az állatvédelem ügye, egyes becslések szerint 2 millió kutyát, 2,2 millió macskát és közel 400 ezer kisemlőst tartanak ma hazánkban házi kedvencként.

Az állatvédelem közös ügy, az oktatási intézmények, civil szervezetek, önkormányzatok, hatóságok és a kormányzat közösen tudnak eredményeket elérni. A kötelező chipezésnek köszönhetően, valamint annak, hogy a kutyabarát vendéglátóhelyek és önkéntes állatorvosok közreműködésével már számos helyen érhető el mikrochip leolvasó, az elmúlt években 30 ezerről 20 ezerre csökkent a gyepmesteri telepekre bekerülő gazdátlan kutyák száma.

Magyarország Kormánya számára fontos az állatok védelmének ügye. Ennek érdekében a kormány szigorította a Büntetőtörvénykönyvet, a törvények szerint jelenleg is alapesetben 2 év, minősített esetben 3 év az állatkínzás miatt kiszabható szabadságvesztés időtartama.

Az állatok sérelmére elkövetett bűncselekmények visszaszorítása mellett fontos ügy a bajba került élőlények segítése is. Ennek érdekében a kormány 2010 óta több mint 3 milliárd forintot fordított állat- és természetvédelmi fejlesztésekre. 2017 óta az állatvédelem nevesítve szerepel a költségvetési törvényben. Az összeg nagy részét menhelyek és ebrendészeti telepek korszerűsítésére, valamint szemléletformáló, és ivartalanító programokra fordítja a kormány.

Az állatkínzások visszaszorításának fontos eszköze a már óvodás- és iskoláskorban elkezdett szemléletformálás, ezért a kormány több kiadványt és programot támogat.

Az állatvédelem fontos terület, ezért a kormány a jövőben is folytatja a párbeszédet a hazai állatvédőkkel.

A világnap alkalmából is köszönjük az állatvédelemmel foglalkozó civilek, szervezetek és az állatorvosok áldozatos munkáját.

Nyitrai Zsolt
kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott