Kormányzati segítség a borászoknak

Magyarország Kormányának legutóbbi döntése értelmében a koronavírus-járvány okozta nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében kiterjesztette a járulékkedvezményt a szőlő-bor ágazat szereplőire is. A jó hírt, mely Egerben is több ezer embert érint, Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője is megosztotta saját közösségi oldalán.

Nyitrai Zsolt szavai szerint a gazdálkodók kezdeményezésére közösen elérték, hogy az ő körükre is kiterjesszék a járulékfizetési kedvezményeket.

Az Egri borvidéken meghatározó ágazat a szőlészet és a borászat. Sok család él ebből és kiváló boraikkal messze viszik a megyeszékhely és térsége jó hírét a világban. A kedvezmények reményt és kitartást adhatnak nekik ebben a nehéz helyzetben. Büszkék vagyunk rájuk!

– közölte a képviselő.

A rendelet értelmében a turizmus és a vendéglátás kényszerű szüneteltetése miatt leginkább bajban lévő ágazatokban a díszkertészeknél, a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinka-előállítóknál, a kisüzemi sörfőzdéknél és a vadgazdálkodási szolgáltatóknál csökkennek a munkáltatói járulékterhek.

Így a szőlőbor termelési és szőlőtermesztési ágazatokban tevékenykedő foglalkoztató a 2020. március, április, május és június hónapokra mentesül a szociális hozzájárulás adó, a szakképzési hozzájárulás megfizetése alól.

A munkavállalóknak a járulékok közül csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot.

A vonatkozó kormányrendelet ide kattintva tekinthető meg!