Nincs igazolt, aktív fertőzött Heves megyében

A legörömtelibb hír az, hogy sem Egerben, sem Heves megyében nincs aktív koronavírusos beteg, az élet kezd visszatérni szokásos medrébe, de továbbra is óvatosnak kell lennünk, és be kell tartanunk a szabályokat – jelentette ki Mezőtárkányban tartott heti járványügyi sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt, aki Tóthné Szabó Anita helyi polgármesterrel közösen számolt be a járványvédelem aktuális fejleményeiről.


Eger Hírek

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta, a veszélyhelyzet 65., a kijárási korlátozások 49. napjánál tartunk, a járvány terjedését sikerült kontroll alá vonni, így Heves megyében is enyhíteni tudtunk a korlátozásokon.

A legjobb hír az, hogy sem Egerben, sem a megyében nincs jelenleg aktív fertőzött beteg. Hevesben 17 fertőzöttet tartottak számon, ám közülük csak 12-en tartózkodtak a megyében, és azóta mindegyikük meggyógyult. Mindez köszönhető a kormány és az önkormányzatok időben meghozott döntéseinek, valamint a helyi polgároknak, akik példátlan fegyelmezettségükkel segítették a védekezést.

Az egri kórházban mindössze két embert tartanak megfigyelés alatt, eddig mindkettőjük első tesztje negatív volt. Az egri intézményben továbbra is rendelkezésre áll a kellő mennyiségű védőfelszerelés és fertőtlenítőszer, így minden beteg és dolgozó biztonságban van – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt kifejtette azt is, hogy a járóbeteg ellátás fokozatosan indul be, a fekvőbeteg ellátás területén pedig a konkrét időponthoz kötött kisebb műtéteket végző sebészeti osztályokon vette kezdetét az egészségügyi szolgáltatás.

Mindeközben befejeződött a bentlakásos idősotthonok ellenőrzése, a fertőtlenítés a honvédség speciális alakulatainak közreműködésével zajlik: 28 helyen már végeztek, 4 otthonban most folyik a munka, két intézmény pedig nem kért ilyen segítséget. Az fertőtlenítéskor nem tesznek különbséget állami, illetve önkormányzati intézmények között. Mindezen eredmények azt is jelentik, hogy csak fokozatosan, a szabályok szigorú betartásával javulhat tovább a helyzet – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Elmondta azt is, hogy megyei kormányhivatal ügyfélszolgálatainál, a kormányablakoknál, május 13-tól nem csak előzetes bejelentkezés útján, de sorszámmal is fogadják már az ügyfeleket. Könnyebben intézhetik ügyeiket azok is, akiknek a veszélyhelyzet kihirdetése után járt le személyes okmányuk érvényessége. Ugyanakkor május 14-étől a járási hivatalok foglalkoztatási részlegeinél is lehetővé válik a személyes megjelenés bejelentkezés nélkül.

Az oktatási terület kapcsán a képviselő szólt arról is, hogy az iskolákban továbbra is rendelkezésre áll a felügyeleti szolgálat, ha a szülők nem tudják elhelyezni gyermekeiket.

Folytatódnak az érettségi vizsgák a jövő héten is a választott tantárgyakból, és mint a honatya kiemelte: jó ötletnek bizonyult az írásbeli érettségi megtartása, hiszen a tanulók ilyen módon nem szenvednek semmilyen hátrányt a járvány miatt.

A nyári táborok tekintetében – folytatta – jelenleg az az álláspont, hogy a napközis táborok esetében nem lesz korlátozás, ám az úgynevezett ottalvós táborokkal kapcsolatban csak később, de még a kellő időben megszületik a döntés.

Bár az élet fokozatosan beindul Egerben, a térségben és Heves megyében most különösen fontos betartani azokat a szabályokat, amelyeket a polgárok eddig is fegyelmezetten betartottak: viseljünk maszkot a boltban, a tömegközlekedési eszközökön, a taxikban, és mindig tartsuk be a másfél méteres távolságot, legyünk óvatosak, fegyelmezettek – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt beszélt arról is, hogy eddig több településen vett rész önkéntes munkában, ahol a közterületeket fertőtlenítette, ugyanakkor felajánlásokat is tett.

Az elmúlt héten tiszteletdíjából 100 ezer forinttal támogatta a füzesabonyi Szent Flórián Tűzoltó Egyesület munkáját, most pedig az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport járványügyi tevékenységét segíti ugyanekkora összeggel.

A képviselő köszönetet mondott a pedagógusoknak, az oktatásban dolgozóknak, a rendőrségnek, a honvédségnek, az egészségügyben, valamint a közigazgatásban tevékenykedő dolgozóknak, illetve az önkénteseknek és az adományozóknak is.

Tóthné Szabó Anita polgármester részletesen szólt az önkormányzat védekezési munkájáról, valamint arról, hogyan szállítják az érintetteknek az előre becsomagolt ételeket, s miként biztosítják az iskolások számára a napi háromszori étkezést. Elmondta azt is, hogy a közfoglalkoztatás keretében varrodájukban folyamatosan készülnek a maszkok a település lakosságának.

Végül megköszönte, hogy Nyitrai Zsolt közbenjárására immunerősítő cseppeket oszthatott ki az érintetteknek Juhász Attila Simon, a megyei közgyűlés elnöke.