Továbbra is be kell tartani a járványügyi szabályokat

Az első csatát megnyertük, de továbbra is készenléti állapotban kell lennünk, hogy ne érjen váratlanul minket a koronavírusos járvány esetleges második hulláma – jelentette ki heti járványügyi sajtótájékoztatóján Felsőtárkányban Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője.


Eger Hírek

Nyitrai Zsolt elmondta, Magyarország Kormánya 86 napja hirdette ki a veszélyhelyzetet, majd a gyorsan meghozott intézkedéseket és a polgárok fegyelmezettségét siker koronázta, így elkerültük a tömeges megbetegedéseket. Sokkal eredményesebben vettük fel a vírus elleni küzdelmet, mint például Olaszország, Spanyolország, Belgium vagy Franciaország – tette hozzá.

Örömmel jelenthetem be, hogy sem Egerben, sem Felsőtárkányban, sem Heves megyében nincs aktív vírusos beteg, az egri kórházban pedig még gyanús esetet sem tartanak számon, nincs senki megfigyelés alatt.

A fekvőbeteg ellátás fokozatosan bővül, a járóbetegek ellátása kapcsán pedig mindenképpen fontos tudnivaló, hogy a kartonozóban pontos időpontot kell kérni, s az adott időpont előtt fél órával meg kell jelenni a rendelésen – tájékoztatott a honatya.

Az élet újraindult a gyors intézkedéseknek hála, a kormány pedig visszaadja veszélyhelyzeti jogosítványait az Országgyűlésnek, így a vádaskodások ellenére elmondhatjuk: nem éltünk vissza a felhatalmazással, és azt valóban a járvány hatékony kezelésére használtuk. Június 16-án megszűnhet a veszélyhelyzet, megnyílnak a színházak, mozik, múzeumok, fürdők, ám az esküvők, temetések kivételével (itt 200 fő a maximális létszám) a tömegrendezvények megtartására még nincs lehetőség. Jó hír az is, hogy mostantól igazolás és a karantén veszélye  nélkül szabadon utazhatunk Csehországba, Ausztriába, valamint Szlovákiába – hangsúlyozta a képviselő.

Ugyanakkor elmondta azt is, hogy megmarad az Operatív Törzs, a kórházparancsnoki rendszer, illetve az országos tisztifőorvos joga arra, hogy speciális döntéseket hozzon.

A kormány Gazdaságvédelmi Akciótervet dolgozott ki öt fő pontban foglalva össze a tennivalókat. A hiteltörlesztési moratórium év végéig segít a családokon, adócsökkentéssel védjük meg a munkahelyeket, nulla százalékos hitelt folyósít az MNB, és három hónapon át bértámogatást folyósítanak az érintetteknek: a támogatás több mint 134 ezer munkahelyet mentett meg.

A nyugdíjasoknak négy részletben visszaadott 13. havi nyugdíj jelzi, mi a különbség balliberális kormányok és a Fidesz-KDNP kormánya között. Míg a válságban az előzőek megszorításokat hajtottak végre és elvették a 13. havi juttatást, addig most támogatást adunk az időseknek – fejtette ki.

A közoktatás területéről szólva bejelentette, a digitális oktatás június 15-ig tart, ekkor van vége a tanévnek, ám az iskolai felügyelet június 26-ig vehető igénybe. Ekkortól indulhatnak a napközis és ottalvós táborok, ezek működéséről hamarosan részletes szabályozás jelenik meg.

Hangsúlyozta: az eddigi sikerek ellenére, számítanunk kell a járvány második hullámára, ezt egyértelműen így gondolják a szakemberek a világban, a vírus tehát köztünk van, továbbra is be kell tartani a szabályokat.

Nyitrai Zsolt a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a pedagógusoknak, az oktatásban dolgozóknak, a rendőrségnek, a honvédségnek, az egészségügyben, valamint a közigazgatásban tevékenykedő dolgozóknak, a sajtó munkatársainak, illetve az önkénteseknek és az adományozóknak is.