A 150 éves tűzoltóság a dicső magyar történelem része

A magyar önkéntes tűzoltóknak az oltási és mentési feladatokon túl rendkívül komoly szerepük van a helyi közösségek erősítésében, a hagyományőrzésben és a nemzeti összetartozás megerősítésében is – jelentette ki Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a Magyar Tűzoltó Szövetség által szervezett szakmai napon, Balatonföldváron.

Másfél évszázada Széchenyi Ödön kezdeményezésére tömörültek egy csapatba az első magyar önkéntes tűzoltók. 150 év komoly múlt, a dicső magyar történelmünk része – mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott a Balatonföldváron megrendezett szakmai napon. Hozzátette: az önkéntességnek nagyon sokat köszönhet hazánk és annak minden polgára, mert az önkéntesek ingyenesen, szabadidejük terhére végzik áldozatos és felelősségteljes munkájukat.

Az elmúlt években több alkalommal megmutatkozott, hogy mekkora erőt képvisel Magyarországon az önkéntesség. Legyen szó a vörösiszap-katasztrófáról, az évszázad legnagyobb dunai árvizéről, vagy éppen bármelyik káresetről. Az önkéntesek a hivatásos tűzoltókkal vállvetve, mindig sikeresen és eredményesen avatkoztak be.

Nyitrai Zsolt elmondta, hogy az igaz, önkéntes segítségnyújtás jellemzi a magyar tűzoltókat napjainkban is, ebben a rendkívüli és szokatlan helyzetben, a koronavírus elleni küzdelem idejében is.

Köszönhetően az időben meghozott kormányzati intézkedéseknek, a polgárok fegyelmezett viselkedésének és többek között az önkéntes tűzoltók segítségnyújtásának, az első hullámban sikeresen védekeztünk – fejtette ki.

Magyarország Kormánya köszönettel tartozik az önkéntes tűzoltóknak az első hullámban nyújtott áldozatos munkájukért.

– jelentette ki a honatya, majd hozzátette, hogy az oltási és mentési feladatokon túl tűzoltóinknak rendkívül komoly szerepük van a helyi közösségek erősítésében, a hagyományőrzésben és a nemzeti összetartozás megerősítésében is.