Jövő hét elejétől kezdődik a regisztráció alapú oltás

Térségi koronavírus információk.

A járvány kezdete óta 9873 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 1245  aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben. Egerben 222 fertőzött személy van. Eddig 2115 dolgozót oltottak be az Egri Markhot Ferenc Kórház oltóponton, akik közül 916-an már a második oltásukat is megkapták. Magyarország Kormánya az Operatív Törzs javaslatára március 1-ig meghosszabbította az eddigi védelmi intézkedések érvényességét.

Csütörtökön lezárult az egészségügyi dolgozók oltási kampánya, jelenleg az oltási tervnek megfelelően az idősotthonokban zajlik a védőoltás beadása. A vakcinára regisztráltak közül a 89 év felettiek oltása jövő héttől kezdődik, akiket a háziorvosok vagy oltócsapatok fognak beoltani akár a saját otthonukban. A cél az, hogy a legveszélyeztetettebbek minél gyorsabban megkapják a vakcinát.

Eddig 201 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett hazánkba. Magyarország Kormánya a következő napokban is a lehető legtöbb oltóanyagot szeretné beszerezni, ezért döntés született arról, hogy minden olyan vakcinát, amivel több mint egymillió embert már beoltottak, az hazánkban is megkapja az ideiglenes veszélyhelyzeti engedélyt.

A biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni védőoltásra a jelentkezés lehetősége folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. A védőoltásra eddig több mint kétmillió ember regisztrált, akik a hazánkban engedélyezett vakcinák közül választhatnak. Amennyiben a választott vakcina nem áll rendelkezésre, csak akkor kerül sor az oltásra, amikor a regisztráló által preferált oltóanyagból lesz készleten.

Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont. Az influenza elleni védőoltást továbbra is lehet kérni a háziorvosnál.

A napi adatok alapján elmondható, hogy a  koronavírus-járvány második hullámát sikerült megfékezni. Bármilyen enyhítés azonban a szükséges mennyiségű oltás hiányában újbóli járványhullámhoz és még radikálisabb későbbi szigorításokhoz vezethet. A Kormány döntése szerint ezért a jelenlegi védelmi intézkedések március 1-ig érvényben maradnak.

Ennek megfelelően érvényben marad a 20 és 5 óra közötti kijárási tilalom és a középiskolákban továbbra is tantermen kívüli, digitális oktatás lesz. A maszkviseléssel kapcsolatos szabályozások szintén érvényben maradnak.

Újabb döntések születtek a koronavírus-elleni védekezéssel és a gazdaságvédelemmel összefüggésben:

  • Felgyorsítják a turisztikai ágazat bértámogatásának kifizetését. Amennyiben a járványügyi adatok és az átoltottság lehetővé teszi, akkor az enyhítések első körben a vendéglátóegységeket érintik majd.
  • A falvakban lévő kisboltokat 45 milliárd forinttal támogatják. Az ehhez kapcsolódó pályázatokat a Magyar Falu Program keretében hirdetik ki.
  • A következő években 1500 milliárd forintos egyetemi fejlesztési program indul, amelyre még nem volt példa.
  • Újabb segítséget kapnak a Kormánytól a GYED-en lévő vagy GYOD-ban részesülő szülők. Emelkedik a gyermekgondozási díj (GYED), a diplomás GYED, a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) és az első sikeres nyelvvizsga megszerzéséhez nyújtott állami támogatás összege is. A GYED összege eléri a bruttó 234 360 forintot, míg a diplomás GYED az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 117 180 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 153 300 forintra emelkedik visszamenőlegesen 2021. január 1-től. A GYOD összege 2021-ben a minimálbér 88%-ra, azaz 147 312 forintra emelkedik. Emelkedik a 35 év alatti fiatalok nyelvvizsga díjához szükséges támogatás, 2021-ben már 41 850 forintot igényelhetnek vissza azok a fiatalok, akik sikeresen tették le az első közép- vagy felsőfokú komplex nyelvvizsgájukat.

Korábbi fontos döntések még:

  • Június 30-ig változatlan formában meghosszabbításra került a hitelmoratórium.
  • A kormány folytatja a gyorsított áfa-kiutalásokat. A cégek 75 nap helyett 30 nap alatt megkaphatják a visszajáró áfát.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban zavartalanul zajlik a járóbeteg-szakellátás. Változatlanul a kartonozón keresztül történő előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges a tömeg elkerülése, a felesleges várakozás megelőzése, valamint a szigorú betegfogadási rend fenntartása érdekében. Az intézményben fennmarad a látogatási tilalom.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

Az Egri Tankerületi központ fenntartásában jelenleg 7 intézmény érintett a járványban. Pozitív COVID teszttel 2 fő rendelkezik, hatósági karanténban 16 fő van. Jelenleg egyik intézményben sem kellett elrendelni rendkívüli tanítási szünetet vagy tantermen kívüli, digitális munkarendet. Január 23-án a középfokú felvételi eljárás szerinti központi írásbeli vizsgák a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett rendben és szervezetten lezajlottak.

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, aki önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést.

Ha a szabályokat betartjuk és élünk az oltás lehetőségével, akkor együtt újra sikerülni fog!