Elkezdődött a regisztráció alapú oltás

Térségi koronavírus információk.

A járvány kezdete óta 10 051 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 1161 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben. Egerben 213 fertőzött személy van. Az Egri Markhot Ferenc Kórház oltóponton eddig 2169 egészségügyi dolgozó kapta meg az oltást.

Az oltási tervnek megfelelően elkezdődött a 89 év feletti regisztráltak oltása, akiket a háziorvosaiknál, a kijelölt oltópontokon vakcináznak. A regisztrált időseket háziorvosuk keresi meg telefonon és egyeztet velük időpontot illetve helyszínt. A cél az, hogy a legveszélyeztetettebbek minél gyorsabban megkapják az oltást. Azt, hogy valaki oltható-e, mindig az oltóorvos dönti el. Az egészségügyi dolgozók elsöprő többsége, 93 százaléka már megkapta a védőoltást.

A biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni védőoltásra a jelentkezés lehetősége folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. A védőoltásra már közel 2 millió ember regisztrált, akik a hazánkban engedélyezett vakcinák közül választhatnak. Amennyiben a választott vakcina nem áll rendelkezésre, csak akkor kerül sor az oltásra, amikor a regisztráló által preferált oltóanyagból lesz készleten. Ha minden a tervek szerint halad, március elejére elérhető, hogy a legalább egyszer beoltottak és a fertőzésen már átesettek száma meghaladja az egymilliót. Március 15-ére pedig minden 60 év fölöttit, aki regisztrált, beoltanak, így április elejére már megközelítőleg kétmillióan lesznek beoltva. Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont.

A kormány gazdaság-újraindítási akciótervet dolgozott ki, ami három ütemben valósul meg: az első január 1-jétől április 1-jéig, a második április 1-jétől július 1-jéig, a harmadik ütem július elejétől októberig tart. Ennek részeként:

  • Az első ütemre új hitelkonstrukciót dolgoztak ki: 10 évre 10 millió forint erejéig három hónapos visszafizetési moratóriummal 0 százalékos hitelt kaphatnak azok a kis-, és középvállalkozások, akik a gazdasági újraindítás lehetőségeivel egy kezdőösszeg nélkül nem tudnának élni.
  • A második ütem középpontjában a felsőoktatás áll. Varga Mihály pénzügyminiszter ennek a területnek a fejlesztésére 1500 milliárd forintot irányzott elő.
  • A harmadik ütem alapvetően a zöldenergiára, a körforgásos gazdaság felépítésére és a gazdaság teljes digitalizálására épít.

A koronavírus-elleni védekezéssel és a gazdaságvédelemmel összefüggésben a következő intézkedések léptek érvénybe:

  • A napokban megérkezik az orvosok számlájára a megemelt bér, mely egy több évig tartó átfogó, jelentős orvosibér-emelési program első állomása. Az orvosok fizetése két év múlva átlagosan két és félszeresére emelkedik.
  • Felgyorsult a bértámogatások kifizetése a vendéglátásban és a turizmusban. Az érintett szektorok vállalkozásai utófinanszírozás helyett előleg formájában juthatnak hozzá a bértámogatáshoz. A kifizetés egy összegben történik, novemberig visszamenőlegesen.
  • Február 1-jétől elindult az államilag támogatott, alacsony kamatozású otthonfelújítási kölcsön folyósítása, amit a bankfiókokban lehet igényelni.

Korábbi fontos döntések még:

  • Emelkedik a gyermekgondozási díj (GYED), a diplomás GYED, a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) és az első sikeres nyelvvizsga megszerzéséhez nyújtott állami támogatás összege is.
  • Június 30-ig változatlan formában meghosszabbításra került a hitelmoratórium.
  • A kormány folytatja a gyorsított áfa-kiutalásokat. A cégek 75 nap helyett 30 nap alatt megkaphatják a visszajáró áfát.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban zavartalanul zajlik a járóbeteg-szakellátás. Változatlanul a kartonozón keresztül történő előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges a tömeg elkerülése, a felesleges várakozás megelőzése, valamint a szigorú betegfogadási rend fenntartása érdekében. Az intézményben fennmarad a látogatási tilalom.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

Az Egri Tankerületi központ fenntartásában jelenleg 8 intézmény érintett a járványban. Pozitív COVID teszttel 6 fő rendelkezik, hatósági karanténban 50 fő van. Jelenleg egy intézmény két osztályában került elrendelésre rendkívüli tanítási szünet február 4-5. közötti időszakra.

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, aki önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést.

Ha a szabályokat betartjuk és élünk az oltás lehetőségével, akkor együtt újra sikerülni fog!