Csak az ígéreteink betartásával lehetünk idősbarát Magyarország

A polgári kormány 2010-ben szövetséget kötött a nyugdíjasokkal. Intézkedéseinkkel, a nekik tett ígéreteink betartásával igyekszünk megbecsülni őket, mert megítélésem szerint ez az idősbarát Magyarország – jelentette ki Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az M1 Ma este című műsorában.


M1

Nyitrai Zsolt a műsorban hangsúlyozta, hogy hazánkban több mint kétmillió nyugdíjas honfitársunk él, akiknek köszönettel és tisztelettel tartozunk nekik azért, hogy felépítették ezt az országot, felnevelték gyermekeiket, illetve unokáikat.

A polgári kormány 2010-ben egy szövetséget kötött a nyugdíjasokkal. Azt mondtuk, hogy történjen bármi az országon belül és kívül, minden körülmények között megőrizzük a nyugdíjaknak a vásárlóértékét. A baloldallal ellentétben a polgári kormányra számíthatnak az idősek

– tette hozzá.

Nézzük meg, mit csinált a baloldal. Annak idején, – folytatta – amikor válság volt, 2008-ban, 2009-ben a baloldal egyhavi nyugdíjat, egy 13. havi nyugdíjat elvett az idősektől, megszorított nehéz helyzetben. Míg nézzük meg, mit csinál az Orbán Viktor vezette polgári kormányzat. Most is nehéz helyzet van, vírus idején vagyunk, azonban nem megszorítunk, hanem segítő kezet nyújtunk a rászorulóknak, az időseknek. Megkezdődött a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjnak a visszaépítése. De annak idején például a baloldal a rezsiárakat az egekbe emelte, ezt a nyugdíjasoknak is kellett kifizetni. Mi pedig ugye rezsicsökkentésben gondolkodtunk.

Azt gondolom, hogy ez egy rendkívül jelentős tettbeli és szemléletbeli különbség a két oldal között. Intézkedéseinkkel, a nekik tett ígéreteink betartásával igyekszünk megbecsülni az időseket. Ezt jelenti az én megítélésem szerint az idősbarát Magyarország.

Az elmúlt időszakban, hogyha megnéztük, nyugdíjprémiumot kaptak az idősek. Ez egyébként először tudott megtörténni Magyarország történetében a jó gazdasági teljesítménynek köszönhetően. Három alkalommal került erre sor. De több alkalommal kaptak például Erzsébet-utalványt, és külön program indult annak érdekében is, hogy azok a nők, akik negyven év szolgálat után úgy döntenek, hogy nyugdíjba akarnak vonulni, ezt megtehessék – emelte ki Nyitrai Zsolt.

A miniszterelnöki megbízott kitért a koronavírus járvány elleni védőoltás fontosságára is, mint mondta:

Én mindenkit arra kérek, hogy, aki nem tette meg eddig, az minden körülmények között minél hamarabb regisztráljon az oltásra. Minden nemzetközi és hazai hiteles szakvélemény azt mondja, hogy Magyarországon mindegyik oltás, mind az ötféle biztonságos. Az a legjobb vakcina, amelyik bent van a karban. Ebből a szempontból a egy nagyon fontos előrelépést tettünk, hiszen megtörtént a kétmilliomodik oltás Magyarországon.

Én szeretnék ezúton is köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vesz a vírus elleni védekezésben. Az egészségügyi dolgozóknak, szociális szektor dolgozóinak, rendvédelmi szervek dolgozóinak, közigazgatásban dolgozóknak, pedagógusoknak, és mindenkinek, aki segíti a védekezést. Köszönettel tartozunk nekik, és hálásak vagyunk. Kitartás! Minden egyes beadott vakcina egy nagyon komoly lépés a győzelem irányába.