Nagy a választások tétje

Az európai parlamenti és az önkormányzati választások tétje címmel Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki biztos tartott előadást Győrben, a Zichy-palotában.

Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki biztos, a miniszterelnök főtanácsadója 1994 óta FIDESZ tagja, 2002 óta országgyűlési képviselő. Győri előadásában elmondta: tíz nap van hátra a választásokig, és most olyan dolog következik, ami még eddig nem volt Magyarországon. Kombinált választáson kell ugyanis részt vennünk, mert június 9-én európai parlamenti választások, és önkormányzati választások is lesznek.

– Ahogy érkeztem a városban, mindenhol azt láttam „szívügyünk Győr”. Ez egy fontos szlogen, mert a győri vezetők valóban szívügyekkel foglalkoznak. A szív az élet, a szeretet jelképe. Itt a városban azonban nem csak a szív van meg, hanem az ész is. Nagy a tétje a választásoknak, itt a megyeszékhelyen is, mert sok a polgármesterjelölt. Döntsenek jól – fogalmazott a miniszterelnöki biztos.

Előadásában beszélt arról, hogy a választás egyik legnagyobb tétje: háború vagy béke. Senki sem gondolta volna akkoriban, hogy világjárvány érkezik, kijárási tilalom lesz, vagy hogy maszkban fogunk élni. De ez lett. Aztán energiaválság, gazdasági válság érkezett. Most pedig itt a háború, aminek következtében Ukrajna jelenleg is infrastruktúra nélkül, romokban hever.

Háború vagy béke. Ez most a legfontosabb tét. Ki kell maradnunk a háborúból, és a béke mellett kell lennünk. Mintegy nyolcszáz napja dúl ugyanis ez a háború. A szakértői adatok alapján a halottak száma meghaladja a félmilliót, több mint 50-60 millió a menekült

-részletezte.

Előadásában kitért Brüsszel elhibázott döntéseire, és arra is, egyre kritikusabbá válik a biztonság kérdése.

– Meg kell szüntetni az illegális bevándorlást, hiszen az kézben jár a terrorral. Jelenleg a veszélyek korában élünk. Június 9-én azonban választunk. Ez a nap pedig sorsdöntő lesz – fogalmazott.

Az előadás után a választópolgárok kérdéseket is feltehettek a miniszterelnöki biztosnak.